La repetició electoral del 10 de novembre sembla cada vegada més possible davant el nou bloqueig en la negociació entre el PSOE i Unides Podem, que segueixen enrocats en les seves respectives posicions i es culpen mútuament de la falta d'acord, encara que cap partit vol ser el que doni per trencat el diàleg. Quan queden dotze dies perquè es compleixi el termini legal perquè hi hagi investidura o es dissolguin les Corts i es convoquin nous comicis, les converses entre els equips negociadors dels dos partits han tornat a encallar. Podem segueix reclamant un Govern de coalició, i els socialistes rebutgen aquesta fórmula que no va fructificar al juliol i aposten per l'acord programàtic. I encara que tots dos equips van destacar el bon to del diàleg, es van retreure aquest nou fracàs.

Primer va ser el secretari d'Acció Política de Unides Podem, Pablo Echenique, qui en acabar la reunió va assegurar que l'equip socialista els havia exigit que acceptessin el Govern en solitari o, en cas contrari, s'aixecarien de la taula. Segons Echenique, el PSOE «no es mou del seu plantejament de formar un Govern de partit únic» i «íntegrament ocupat per ministres socialistes», un «error» que, va destacar, «aboca definitivament el país a eleccions anticipades». I va demanar als socialistes que rectifiquin.

No obstant això, per a la número dos del PSOE, Adriana Lastra, serà Podem què aboqui a nous comicis si segueix en el seu plantejament d'una coalició i no vol negociar un acord programàtic. Segons Lastra, el seu partit ha constatat que «no hi ha una via per arribar a un acord» perquè Podem «s'ha negat en tot moment a un acord programàtic i de governança» i per això «ara per ara» no veuen sortida a aquesta situació. Va destacar, però, que els socialistes estan disposats a seguir negociant i no volen aixecar-se de la taula, però va insistir que cal començar pel diàleg sobre el programa i va reiterar que no accepten parlar de coalició.

D'aquesta manera, s'ha interromput un diàleg que cap de les parts dóna per trencat, encara que tant Echenique com Lastra van instar l'equip contrari a reflexionar i rectificar, amb el que no hi ha aparences, de moment, que hi hagi nous contactes.

A Unides Podem la sensació que queda després de la reunió és que l'equip socialista ha volgut des del primer moment deixar clar que no hi ha possibilitat d'acord si no renuncien a la coalició, segons fonts de la negociació. La formació morada insisteix que no es pot pensar que Podem accepti unes condicions pitjors que les que es van oferir al juliol.

Mentrestant, al PSOE són també contundents en el seu argument: li van oferir a Podem la coalició al juliol i la va rebutjar, i ja van avisar llavors que l'oferta moria amb la investidura fallida. Fonts de la negociació socialista van insistir a més que no estan fent càlculs electorals i es van preguntar quin interès pot tenir en uns nou comicis el partit que ha guanyat clarament les dues últimes cites amb les urnes: les generals d'abril i les autonòmiques, europees i municipals de maig.

Rivera, preparat

Per part seva, el president de Cs, Albert Rivera, va advertir que estan preparats per afrontar una possible repetició electoral, que afronten com una segona oportunitat perquè «el pla Sánchez descarrili definitivament» i es posi en marxa un govern . «Si el PSOE vol convocar eleccions, cal fer que li surti malament la jugada i que es formi un govern a l'alçada dels espanyols», va afirmar Rivera, tot insistitn que si el líder socialista «fracassa» i no aconsegueix el suport de Podem, els espanyols «tenen l'obligació, el dret i l'oportunitat de fer fora Sánchez» i formar un Executiu moderat, liberal, decent «i que digui als separatistes, que 'ja n'hi ha prou'».