Diputats dels principals partits britànics van defensar recuperar una versió de l'acord amb la Unió Europea (UE) a què va arribar l'ex-primera ministra Theresa May per intentar materialitzar el Brexit en la data prevista per ara, el 31 d'octubre. Representants del Partit Laborista, el Partit Conservador i el Liberal Demòcrata van presentar un grup de treball batejat com a «Diputats per un acord», l'objectiu del qual és pressionar perquè es ratifiqui un pacte abans que el Govern es vegi obligat per llei a sol·licitar una nova pròrroga a Brussel·les.

Els parlamentaris proposen replantejar certs aspectes del pacte de May, rebutjat en tres ocasions pel Parlament a principis d'aquest any, per tornar-lo a sotmetre a votació. Asseguren que prop de mig centenar de diputats de l'oposició han mostrat interès en el pla, la qual cosa alimenta les seves esperances d'aconseguir una majoria a la Cambra dels Comuns. El projecte ha sortit a la superfície un cop ha entrat en vigor la llei que preveu estendre el termini de sortida de la UE si el 19 d'octubre no s'ha ratificat un acord.

Paral·lelament, el Parlament britànic va quedar clausurat durant les properes cinc setmanes, després de negar per segona ocasió al primer ministre, el conservador Boris Johnson, l'avançament electoral que reclamava. El cap del Govern necessitava el suport de dos terços de la Cambra dels Comuns per convocar unes eleccions, però l'oposició es va conjurar, com ja va fer la setmana passada, per votar en contra de la proposta, que va obtenir 293 vots dels 434 requerits.

Tot seguit, les dues cambres de Westminster van declarar la fi del període de sessions i van tancar fins al 14 d'octubre, tal com va ordenar el primer ministre a finals d'agost. La decisió va provocar llavors un profund malestar a la classe política britànica i va motivar protestes als carrers, en interpretar-se com una maniobra per dificultar l'aprovació d'una llei contra una sortida sense acord de la Unió Europea.

D'altra banda, Johnson va afirmar que el Regne Unit no abandonarà «ni una polzada de Roca ni un pèl del cap d'un macaco de Berberia» si no hi ha «consentiment exprés d'aquest poble que anomena Gibraltar la seva llar».

En un discurs amb motiu del Dia Nacional de Gibraltar, difós pel Servei d'Informació del Penyal, el primer ministre britànic va recordar que «fa més de mig segle que els gibraltarenys van votar a favor de continuar sent fermament britànics».