El president nord-americà, Donald Trump, va anunciar l'acomiadament fulminant del seu polèmic assessor de seguretat nacional, John Bolton, després de mesos de desacords en temes clau de la seva política exterior, com Veneçuela, Iran, Corea del Nord i Afganistan. En dos tuits, Trump va trencar la relació amb un dels membres més coneguts i criticats del seu equip, un «falcó» amb fama d'intervencionista que va contribuir a augmentar les tensions amb l'Iran i va posar la Casa Blanca en peu de guerra contra el que va definir com una «troica de la tirania» a Veneçuela, Cuba i Nicaragua.

«He informat John Bolton que ja no es requereixen els seus serveis a la Casa Blanca. He tingut forts desacords amb molts dels seus suggeriments, igual que altres en el Govern», va escriure. «Per això, li he demanat la seva dimissió, que m'ha estat lliurada aquest matí. Li agraeixo molt el seu servei. Nomenaré un nou assessor de seguretat nacional la setmana que ve», va afegir.

Bolton no va trigar a donar la seva versió d'allò succeït en afirmar al seu compte de Twitter que «vaig oferir la meva dimissió la passada nit i el president Trump va dir: 'Parlem al matí sobre això'». El ja exassessor de seguretat nacional va procedir després a enviar missatges de text a nombrosos periodistes a Washington, entre ells un dels presentadors de la cadena Fox News -la preferida de Trump-, Brian Kilmeade, qui el va llegir en directe: «M'acaba d'escriure John Bolton. Diu: 'Deixem això clar, he renunciat'».

La cadena de televisió CNN va assegurar que Trump i Bolton van discutir dilluns a la nit sobre el pla del president de reunir-se amb líders talibans a Camp David, una iniciativa que el mandatari va cancel·lar finalment després d'un atac del grup insurgent a l'Afganistan. Però la portaveu de la Casa Blanca, Stephanie Grisham, va negar que les diferències sobre l'Afganistan fossin el motiu del cessament. Un altre portaveu del president, Hogan Gidley, va manifestar que tots dos «no coincidien en molts temes».

La relació entre Trump i Bolton portava deteriorant-se almenys des del maig, quan el mandatari va donar senyals de frustració per la falta de resultats a l'hora de deposar el president veneçolà, Nicolás Maduro, després que els EUA iniciessin al gener una campanya internacional per fer arribar al poder el dirigent opositor Juan Guaidó.