Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van parlar per última vegada el 23 de juliol al mateix lloc on ho van fer ahir, el saló de plens del Congrés, on, a més d'exhibir retrets com aquell dia de la investidura fallida, van constatar que l'aturada estival, si a alguna cosa ha apropat és a les eleccions. Bona prova d'aquest escenari és la decisió del Rei de convocar per a demà a la Zarzuela la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per decidir sobre una nova ronda de consultes amb els partits que deixi clar si hi ha alguna possibilitat per a la investidura.

Amb els ànims de la delegació morada tocats pel fracàs de la nova taula negociadora d'aquesta setmana, el seu líder va arribar al Congrés armat d'un to tranquil i suau per acompanyar l'última oferta que va llançar a Sánchez. Iglesias, que segueix sense renunciar a la coalició, va demanar al president en funcions una oportunitat més per evitar les eleccions, que es resumeix en què el diàleg l'afrontin els dos cara a cara i sobre la base del que van deixar sobre la taula abans de l'última votació de la investidura fallida.

Però el president en funcions, aquest cop, li va respondre que porti les seves idees a la taula de negociació. Al juliol, va ser Pablo Iglesias qui va declinar l'oferta de Sánchez de parlar de forma bilateral i va demanar relegar les converses a mans dels negociadors. «Després he pensat moltes vegades... Si hagués anat jo des del principi, això hagués sortit millor? No ho sé», va dir Iglesias en una entrevista quan li van preguntar de què es penedeix.

Si aquell 23 de juliol van disseccionar davant les càmeres els draps bruts del seu primer intent d'acord, de nou ahir van demostrar que no necessiten reservats perquè tenen poc de què conversar. «Sap quantes vegades m'ha trucat per telèfon des de la investidura fallida? Zero. Un missatge felicitant-me per la meva paternitat, i ho agraeixo... Però vostè creu que és seriós que des de la investidura fallida no hàgim parlat per telèfon ni un sola vegada?», va revelar Iglesias, tot afegint en to de quexa que «hauré de trucar-lo jo».

Cadena de retrets

Els retrets es van succeir enmig d'una compareixença en la qual el president en funcions estava cridat a explicar el resultat dels últims Consells Europeus. La pedra contra la qual xoquen tots dos és la mateixa: estar o no estar al Consell de Ministres.

Però Pedro Sánchez li va reiterar a Iglesias que hi ha «moltes» més fórmules d'entendre's a més de la coalició i li va demanar, en concret, que sospesi l'oferta programàtica del PSOE i acabi permetent la seva investidura. Li va recordar a més al líder de la coalició morada que al juliol va menysprear l'oferta de coalició perquè considerava que els ministeris que li oferien no tenien competències.

Iglesias, sense aclarir si està penedit o no d'haver rebutjat llavors la coalició, va demanar que la conversa entre tots dos es reprengui en el punt en què va quedar, quan ell mateix va dir que acceptaria la Vicepresidència i tres ministeris si li donaven les polítiques actives d'ocupació.

Per a Sánchez, aquesta oferta és aigua passada. I els socialistes van avisar al partit morat que no esperin sorpreses d'últim minut. «La pregunta que caldrà fer-li és si tornarà a impedir el que hi hagi un govern del PSOE al capdavant del país i si portarà el país a eleccions», li va dir Sánchez a Iglesias.