La gota freda o DANA, que afecta tot el sud-est peninsular amb especial intensitat a Múrcia, València, Alacant i Albacete, va causar dues víctimes per desbordaments de rius, cotxes arrossegats, vies inundades, un centenar d'evacuats i centenars de milers d'alumnes sense classes. La depressió atmosfèrica a nivells alts va causar dues víctimes mortals a Caudete (Albacete), dos germans -un home i una dona- que viatjaven en un vehicle que es va veure arrossegat per l'aigua que va caure amb força. Els germans -un home de 61 anys i una dona de 51- van perdre la vida, segons sembla, quan el vehicle en què viatjaven va ser arrossegat per l'aigua al camí de la Fuente de la Higuera.

Estava previst que la gota freda empitjorés ahir a la nit i avui a la Regió de Múrcia i a la Comunitat Valenciana, on ahir al matí va haver de ser tallat el trànsit en una autovia (A-31) i interromput el trànsit de trens a dues vies fèrries.

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va anunciar l'immediat desplegament d'efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) a la localitat alacantina d'Oriola per pal·liar els efectes de la gota freda. Els accessos a aquesta ciutat van haver de ser interromputs, així com la circulació en prop d'una trentena de carreteres, i van quedar sense servei d'electricitat, aigua i gas 853 abonats a Alcoi i Dènia i 155 a Agullent. Les pluges van provocar petites inundacions a diversos centres sanitaris, com a La Fe de València o l'hospital d'Oriola, on vehicles de bombament van haver de treballar al soterrani per treure aigua.

A Dènia, les ratxes de fort vent que acompanyen la DANA -més de 100 quilòmetres per hora- van donar lloc a la formació d'un petit tornado, que va provocar danys materials, sobretot al poliesportiu municipal, encara que sense ferits.

A tota la Comunitat Valenciana es van quedar sense classe més de 338.000 alumnes pel tancament dels centres educatius a Alacant i València, i a la Regió de Múrcia totes les escoles, instituts, escoles d'idiomes i universitats públiques van tancar les portes, així com els centres de menors i de discapacitats i l'Assemblea autonòmica.

A la localitat murciana de Blanca van ser evacuats prop d'un centenar de veïns per evitar que quedessin aïllats com a conseqüència de l'alerta roja per pluges de fins a 200 litres per metre quadrat en 12 hores. El municipi valencià d'Ontinyent va liderar les precipitacions acumulades, amb 283 litres per metre quadrat, seguit de Molina de Segura (Múrcia), amb 204 litres, i Almansa (Albacete), amb 144.

Encara que a la província d'Albacete no va ser activat l'avís de nivell vermell -risc extrem-, tretze persones van haver de ser rescatades durant el matí, quatre a Almansa i nou a Caudete, després de quedar atrapades a vehicles i teulades d'habitatges. El pantà d'Almansa es va desbordar a conseqüència de les intenses pluges.