El president del Govern, Pedro Sánchez, va rebutjar una nova proposta que li va fer el líder d Podem, Pablo Iglesias, de conformar un Govern de coalició que estigui a prova fins a l'aprovació dels Pressupostos, perquè entén que no es dóna la confiança necessària per a aquesta fórmula. Així ho van apuntar fonts socialistes, que van confirmar, igual que fonts de Podem, que Sánchez i Iglesias van parlar ahir per intentar un nou acostament, encara que sense èxit.

Des del partit d'Iglesias consideren que la seva proposta d'una coalició a prova garantiria l'aprovació dels Pressupostos i donaria una oportunitat perquè aquesta coalició funcioniés. I encara que això no passés, van destacar, garantiria l'estabilitat de la legislatura, ja que Podem es comprometia a mantenir el suport parlamentari.

Al PSOE, per contra, van rebutjar aquesta coalició a prova, que els socialistes van afirmar que seria d'un any, perquè després de la investidura fallida de juliol i el rebuig d'Iglesias a la coalició llavors, no es donen «les bases mínimes de confiança». I tampoc es donen garanties d'«un govern cohesionat, coherent i amb una única direcció en una legislatura estable», que és el que, van destacar els socialistes, «necessita amb urgència Espanya».

Tot i això, Sánchez va traslladar a Iglesias que l'equip negociador del PSOE estarà obert a dialogar, «sempre que s'aparquin propostes que es van demostrar inviables, com la coalició». El persident del Govern també li va recordar al líder de Podem que «hi ha altres vies d'entesa a explorar, com és el camí intermedi» que han proposat els socialistes -l'acord programàtic amb garanties de compliment i l'entrada de Podem a altres nivells de l'administració que no siguin el Consell de Ministres.

Segons el PSOE, Iglesias va traslladar a Sánchez que, si finalment hi ha una repetició electoral, tornarà a demanar una coalició de Govern, aquest cop sense exclusions, fet pel qual entenen que seria amb la presència obligada del líder de Podem al Consell de Ministres.

Diàleg «fins a l'últim minut»

No obstant això, des de Podem van assenyalar que Iglesias va transmetre a Sánchez «la necessitat de buscar un acord fins a l'últim minut que eviti eleccions». Li va proposar acordar una coalició amb el programa i els equips consensuats en base a l'última proposta del PSOE i l'última proposta de Unides Podem, que torni a ser avaluada en el moment de l'aprovació dels pròxims Pressupostos. «Si després de l'aprovació dels Pressupostos Pedro Sánchez considera que la coalició no ha funcionat, Unides Podem es compromet a abandonar el govern mantenint el suport parlamentari», va afegir la formació morada.

Per altra banda, el compte enrere per saber si hi ha un segon debat d'investidura o repetició electoral conclourà el proper dimarts, quan Felip VI, després d'acabar les consultes als partits polítics, decideixi si proposa o no Sánchez per a un nou intent de ser elegit. Felip VI va rebre la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i després d'aquesta audiència la Casa del Rei va confirmar que dilluns i dimarts se celebrarà la nova ronda de consultes. Li correspon al monarca decidir, després d'escoltar els partits, si proposa Sánchez com a candidat. En cas que ho faci, al president li correspon acceptar o no l'encàrrec.