El Partit Liberal Demòcrata va adoptar formalment una nova doctrina per la qual es compromet a frenar la sortida de la Unió Europea si arriba al poder, el que el converteix en la primera gran formació que planteja sense ambigüitats una cancel·lació del Brexit. «Sóc molt clara. No crec que hi hagi un bon acord del Brexit, Crec que qualsevol Brexit, li posis un llaç blau o un de vermell, és dolent per al país i no li donaré suport», va assegurar la líder liberaldemòcrata, Jo Swinson.

El partit ocupa actualment 18 dels 650 escons que conformen la Cambra dels Comuns, però ha intentat posicionar-se en l'actual terratrèmol polític com a opció de vot per als 16 milions de britànics que van votar a favor de l'adhesió a la UE en el referèndum de juny de 2016. L'ambigüitat en aquest àmbit del Partit Laborista, que oficialment només repudia l'opció d'un Brexit sense acord, ha donat via lliure perquè els liberaldemòcrates adoptessin ahir en un congrés la promesa d'anul·lar l'activació de l'article 50 del Tractat de Lisboa.

Les perspectives electorals, però, situen a la formació que ara encapçala Swinson sense opcions d'arribar a formar govern, per darrere de conservadors i laboristes. Com a partit, té el seu llistó parlamentari en els 62 escons, tot i que durant l'etapa de Nick Clegg va aconseguir entrar en una coalició amb el Partit Conservador.

Per part seva, el primer ministre britànic, Boris Johnson, assegura que el Regne Unit s'alliberarà «de les manilles» de la Unió Europea (UE) com fa el personatge de còmic l'«Increïble Hulk» si no hi ha acord per al 31 d'octubre, en una entrevista al Mail on Sunday. «Com més s'enfada, més fort es fa Hulk», adverteix el líder conservador, que avui es reuneix amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per intentar consensuar un acord bilateral per a la sortida d'aquest país de l' bloc.

Johnson manté que el Regne Unit emularà al científic Bruce Banner dels còmics de Marvel, que es transforma en un forçut gegant verd quan s'enfada. «Encara que Banner estigui immobilitzat amb manilles, quan se'l provoca explota» i les trenca, recorda. «Hulk sempre s'escapava, no importa com fortament lligat semblés estar, i és el mateix per a aquest país. Sortirem el 31 d'octubre», va mantenir el polític conservador. Va tornar a advertir que si és necessari vulnerarà la llei aprovada el 10 de setembre al Parlament.