Sense esperar a la decisió del Tribunal Suprem sobre la seva decisió de suspendre el Parlament fins al 14 d'octubre, el primer ministre britànic, Boris Johnson, es planteja fins i tot la possibilitat d'una nova suspensió per tirar endavant els seus plans i poder culminar el Brexit el 31 d'octubre sense traves. Amb tots els reflectors apuntant a la sessió especial de tres dies al Suprem, que haurà de decidir si el tancament és «il·legal», la idea d'una segona «pròrroga parlamentària» va ser posada sobre la taula pel seu assessor especial, Dominic Cummings.

Paral·lelament, el secretari de Justícia, Robert Buckland, es va negar a descartar aquesta possibilitat, mentre el propi Boris Johnson va llançar pilotes fora durant una entrevista a la BBC després del seu accidentat viatge a Luxemburg: «Esperem a veure què és el que determina la justícia».

El Tribunal Suprem britànic analitza des d'ahir si el primer ministre «va frustrar la sobirania del Parlament» en suspendre'l en vigílies del Brexit, com al·leguen els seus crítics, o si, en canvi, va actuar dins de les seves prerrogatives. La màxima instància judicial del Regne Unit va iniciar un judici de tres dies en què examinarà els dictàmens emesos pel Tribunal Superior de Londres i la Cort d'Apel·lacions d'Escòcia, que van fallar a favor i en contra del Govern, respectivament.

En inaugurar el procés, la presidenta del Suprem, Brenda Hale, va advertir que l'assumpte de la sortida de la Unió Europea «no és competència» dels onze jutges del tribunal, que dirimiran només si va ser constitucional la decisió de Johnson de suspendre les sessions en un moment crític per al país.

Per part seva, la líder del Partit Liberal Demòcrata, Jo Swinson, es va comprometre a revocar l'article 50 del Tractat de Lisboa, activat el 2017 pel Regne Unit per iniciar el procés d'abandonament de la UE, i «frenar el Brexit el primer dia» si arriba al Govern en unes eventuals eleccions anticipades al país.

Durant la conferència de cloenda del congrés anual de la seva formació, en el seu primer discurs com a dirigent del partit a Bournemouth (sud d'Anglaterra), Swinson va assegurar que cap sortida del bloc comunitari, prevista en principi per al 31 d'octubre, serà «bona» per al Regne Unit, ja que «perjudicarà» els llocs de treball i l'economia britànica. «Podem guanyar, hem de guanyar i, si ho aconseguim, hem de construir el major moviment liberal que aquest país ha vist», va assenyalar la diputada.