El comandant gadità de 50 anys Daniel Melero i la alferez cordovesa Rosa Maria Almirón, de 20 i alumna de tercer a l'Acadèmia General de l'Aire de San Javier (Múrcia), van morir en estavellar-se amb un avió d'instrucció al Mar Menor, on va morir el 26 d'agost un altre pilot militar en un C-101. Una avaria del motor durant la maniobra d'enlairament va ser el motiu pel qual l'ENAER T-35C Pillán, que havia estat revisat ahir al matí i havia efectuat un vol anterior a l'accidentat, va caure a l'aigua a les instal·lacions del club de regates de la pedania de Santiago de la Ribera, situat molt a prop de la platja de Barnuevo i de la seu de l'acadèmia de l'Exèrcit de l'Aire.

Segons va explicar la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, a la base del Goloso (Madrid), l'aeronau que s'usa per a l'ensenyament dels nous pilots va fer un altre vol i el problema en el segon va sorgir a la tercera maniobra.

«Ha fet parada de motor i s'ha estavellat», va explicar Robles, qui en referir-se també a la mort a finals d'agost del comandant Francisco Marín per causes encara no aclarides va destacar que els dos successos han causat «molt dolor i patiment» a les forces armades, que «sempre tenen la moral molt alta. Entra dins la seva professió, però en qualsevol cas és moltíssim dolor. És terrible».

Bussejadors rescatadors van trobar els cadàvers de l'aeronau un parell d'hores després de l'accident i els van conduir en sengles lliteres fins a una ambulància militar que esperava al pantalà del club nàutic, des d'on van ser traslladats fins a la seva acadèmia.

Mentre l'Ajuntament de San Javier tancava la platja per als banyistes i declarava un dia de dol per aquestes dues morts que sent com a pròpies per la seva vinculació amb l'acadèmia, segons el seu alcalde, José Miguel Luengo, es van anar succeint les mostres de condol, començant per les dels seus companys de l'Exèrcit de l'Aire, que van posar les fotos oficials dels morts al seu compte de Twitter amb nombrosos comentaris.

Condol de les autoritats

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va parlar des dels Congrés dels Diputats de «tristesa davant aquesta nova tragèdia»; mentre que el president de Múrcia, Fernando López Miras, va tuitejar: «Quant dolor per una nova mort. Un cop més».

«Els nostres militars i tots els que estem amb ells tornem a sentir el dol per la pèrdua dels que donen la seva vida per Espanya», va assenyalar per part seva també al Congrés dels Diputats el president del PP, Pablo Casado.

Paral·lelament, el secretari general del Podem, Pablo Iglesias, es va unir als condols dels que estaven a prop de les víctimes, als quals va traslladar «tot el seu condol», mentre que el president de Ciutadans, Albert Rivera, va enviar el seu «afecte i suport» a les famílies i companys de l'instructor i l'alumna, nascuda a la localitat cordovesa de Lucena.