La Fiscalia de Valladolid ha recorregut la interlocutòria del Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Valladolid que va estimar una sol·licitud d'Iñaki Urdangarin, quelcom que li ha permès la sortida del centre penitenciari de Brieva, a Àvila, per fer voluntariat dos dies a la setmana, vuit hores cada dia, a Madrid. En concret, Urdangarin va sol·licitar l'aplicació de l'article 117 del Reglament penitenciari, mentre que el Ministeri Fiscal sosté en el seu recurs que aquest precepte no és aplicable per no complir-se els requisits legals, ja que no ha complert la quarta part de la condemna.

La Fiscalia recorda que el compliment de la quarta part de la condemna o no haver gaudit de permisos no són requisits ineludibles per a l'aplicació de les previsions dels articles 100.2 i 117 del Reglament penitenciari i matisa que això no vol dir que no hagi de ser tingut en compte com una circumstància essencial en el compliment de la condemna.

El compliment de la quarta part del temps imposat sí apareix com a exigència per a l'aplicació de qualsevol altre benefici, tractament o activitat dins de la legislació penitenciària que impliqui una sortida de l'intern fora de la presó, aclareix la fiscal.

Entre els arguments, el Ministeri Públic explica que l'intern no està sotmès a un règim d'aïllament imposat de manera forçosa per l'administració penitenciària i detalla que va ingressar voluntàriament i ho va fer escollint el centre penitenciari d'Àvila, «amb consciència plena de les condicions en les quals s'havia de desenvolupar el compliment de la condemna». «No consta al Ministeri Fiscal que hagi sol·licitat en cap moment» trasllat de penitenciaria.

Per a la fiscal, triar un compliment al marge de la resta de la població penitenciària implica sens dubte una soledat que no tenen altres reclusos, però dels informes «no es dedueix que la situació hagi provocat perjudicis detectables en la persona o la personalitat del penat». Destaca en aquest sentit que no hi ha informe mèdic o psicològic que afirmi que complir la pena en solitud tal com s'està desenvolupant estigui causant efectes perjudicials en l'intern o la seva dessocialització.

Afegeix que Urdangarin està rebent visites habitualment, ha fet activitat física, tallers, «fins a tres amb un aprofitament excel·lent», i «s'informa de la seva matrícula en diferents cursos externs, no del règim intern penitenciari».