La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) Felisa Vidal va dictar una interlocutòria d'obertura de judici oral contra el jutge que va ordenar requisar els mòbils a dos periodistes, Miguel Florit, al qual imputa els presumptes delictes continuats de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat de domicili, contra l'exercici del dret al secret professional periodístic i contra la intimitat, per l'anomenat «cas Mòbils». L'acte no es pot recórrer i vol dir que aquest polèmic jutge serà jutjat per una sala de magistrats del Superior de Justícia per aquests suposats delictes, dels quals es declara innocent.

La resolució de Vidal imposa al magistrat (amb l'Estat com a possible responsable civil subsidiari), una fiança de 60.106 euros, que haurà de dipositar en un termini de cinc dies. També es demana a l'Advocacia de l'Estat que es personi en aquesta causa com a responsable civil.

Caràcters de delicte

L'acte destaca que «de les actuacions s'infereix que els fets investigats (en el cas Mòbils) revesteixen els caràcters de delicte i que hi ha indicis racionals de criminalitat contra l'acusat», fet pel qual procedeix obrir judici oral contra ell. Les acusacions, en nom de Diari de Mallorca -que forma part del mateix grup editorial que Diari de Girona-, Europa Press, Agencia Efe i Associació de Mitjans d'Informació (AMI), reclamen per a aquest jutge una pena de 42 anys d'inhabilitació professional i el pagament de 57.600 euros de multa.

L'escrit d'acusació, que està signat pels advocats Nicolás González-Cuéllar Serrano i Javier Crespo Bonachera, enumera les actuacions dictades pel jutge Florit, que, entre els mesos de setembre i desembre de l'any 2016, va ordenar fiscalitzar les trucades telefòniques dels dos periodistes i d'una tercera redactora de l'agència Efe, també va demanar un control de la geolocalització dels seus telèfons mòbils, i, finalment va disposar la requisa dels seus telèfons per a la seva anàlisi i d'altres dispositius electrònics de treball, així com un escorcoll de les redaccions.

«Les referides actuacions van ser dictades per l'acusat amb plena consciència que les mateixes eren manifestament injustes i vulneraven el dret al secret professional periodístic, el dret a la intimitat, el dret al secret de les comunicacions i el dret a la inviolabilitat de domicili», sosté l'escrit del magistrat.

Per a l'acusació, els esmentats fets són constitutius d'un delicte de prevaricació judicial (pel qual es reclamen 20 anys d'inhabilitació i una multa de 28.800 euros), dos contra la inviolabilitat de domicili (pels quals se sol·liciten 12 anys d'inhabilitació i dues multes de 14.400 euros); un delicte contra l'exercici del dret a la informació (pel qual se sol·liciten 4 anys d'inhabilitació especial), i un delicte d'intercepció il·legal de les comunicacions (pel qual es demana una condemna de 6 anys d'inhabilitació especial).

Informació reservada

El jutge, que actualment es troba de baixa, investigava un presumpte delicte de revelació d'informació reservada i secreta del cas Cursach i va ordenar en tres actuacions inpeccionar els llistats de trucades dels periodistes Kiko Mestre i Blanca Pozo, de Diari de Mallorca i Europa Press, respectivament. Després, va dictar una altra interlocutòria en què va disposar la requisa i anàlisi dels telèfons mòbils de tots dos redactors i d'altres dispositius electrònics de treball.

En les actuacions, el jutge encausat no va contemplar en cap moment la possibilitat que les seves ordres vulneressin el dret a la informació dels afectats en fer aflorar les fonts dels periodistes. Les resolucions van comptar amb el suport del fiscal anticorrupció Juan Carrau.