Un laboratori sevillà va comunicar a l'empresa Magrudis que una mostra de la seva carn entatxonada havia donat positiu en listèria el passat 22 de febrer, mesos abans que la Junta d'Andalusia decretés l'alerta sanitària el 15 d'agost, fet pel qual ha remès aquest informe al jutjat que investiga el cas. Magrudis va enviar dues mostres a Laboratoris Microal el 18 de febrer i quatre dies més tard va rebre els resultats de les proves, que van donar positiu en un cas i negatiu en l'altre, segons va confirmar el gerent de l'empresa de control de qualitat i investigació especialitzada en el sector agroalimentari i mediambiental, Mariano Barroso.

Microal va comunicar a l'empresa que hi havia listèria, però «no de quina quantitat», ja que «per a això cal fer una altra analítica» i Magrudis no la va encarregar, va explicar Barroso, que també va aclarir que ells no tenien obligació d'informar les autoritats perquè a la seva feina «no és estrany trobar bacteris».

«El problema és la quantitat. El límit legal és de 100 unitats formadores de colònia (UFC) per gram. Segons el que diu el laboratori de l'Ajuntament, jo mai he vist una contaminació així en la vida», va afirmar el gerent de Microal, una empresa fundada el 1983.

L'informe del laboratori, segons va avançar el diari ABC, està des del 9 de setembre en poder del Jutjat d'Instrucció número 10 de Sevilla, la titular del qual ja ha sol·licitat que s'uneixi a la causa i s'enviï una còpia a la Unitat Central Operativa de Medi Ambient (UCOMA) de la Guàrdia Civil, encarregada de la investigació. Així consta en la sentència del 12 de setembre en la qual la magistrada, Pilar Ordóñez, admetia a tràmit la querella de Facua contra Magrudis

«Vam entregar l'informe per iniciativa pròpia. Fins que hi va haver una causa i un jutjat que tractés el cas, no hi havia ningú a qui portar-lo. Quant hi va haver algú, va entrar per la porta», va afirmar Barroso, que va destacar que per a la seva empresa «ha estat per sobre la qüestió mèdica de la professional».

«Quan hem vist l'abast del problema, i sabent que ja hi havia resultats al febrer, hem volgut fer-ho arribar al responsable de la investigació», va afegir el gerent de Microal, que ja ha declarat davant la Guàrdia Civil i tornarà a comparèixer com a testimoni si així és requerit durant la instrucció, perquè la seva intenció és ajudar «amb totes les conseqüències».

Paral·lelament, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), dependent del Ministeri de Sanitat, va confirmar que el brot de listeriosi provocat pel consum de la carn contaminada de la marca La Mechá ja ha afectat 226 persones, mentre s'investiguen 57 probables i 81 sospitosos a altres comunitats autònomes.

Andalusia va notificar nous casos confirmats, de manera que el nombre total a la comunitat andalusa és de 216 casos relacionats amb el brot: Sevilla (173), Cadis (13), Granada (6), Huelva (18) i Màlaga (6 ). El 57 per cent dels casos a Andalusia són dones, amb una edat mitjana de 45 anys i una edat mitjana en homes de 50 anys.

Mentrestant, els casos confirmats en embarassades són 38. En dues d'elles s'ha produït avortament (fins a la setmana 20 de gestació) i en tres, mort fetal (després de la setmana 20 de gestació) i 6 casos de part prematur.