Els ministres d'Interior d'Alemanya, França, Itàlia i Malta van arribarun acord per gestionar els fluxos migratoris del Mediterrani, un pacte que exposaran a tots els països membres i serà debatut a Luxemburg el 8 d'octubre. Així ho va confirmar el ministre d'Interior de Malta, Micheal Farrugia, durant una roda de premsa conjunta al final de la reunió que van mantenir a La Valletta, sota la presidència finlandesa de la UE i amb la participació també del comissari europeu d'Immigració, Dimitris Avramópulos.

Farrugia va exposar que els ministres dels quatre països van arribar a un acord que van plasmar en un document comú que serà lliurat als estats membres abans de ser publicat.

Avramópulos va destacar que la gestió de la immigració cap a Europa ha de ser comú i per això va advocar perquè tots els països europeus apliquin un mecanisme «solidari» que alliberi de la pressió els Estats membres que reben immigrants per diferents rutes del Mediterrani.

«És l'única solució vàlida a mig termini», va apuntar, tot afegint que els pactes de reubicació puntuals entre països europeus i sota la coordinació de la Comissió Europea «no són sostenibles». La reunió va ser el primer intent formal de trobar una solució compartida sobre la gestió dels desembarcaments al Mediterrani central i la reubicació dels migrants.

Per altra banda, SOS Méditerranée, que opera juntament amb Metges Sense Fronteres (MSF) el vaixell humanitari Ocean Viking, va informar que les autoritats italianes han autoritzat el desembarcament al port sicilià de Messina dels 182 migrants que porta a bord. «Estem alleujats que, per segona vegada en una setmana, Itàlia obri un port a gent rescatada al Mediterrani», va assenyalar l'ONG a Twitter. Entre aquestes persones hi ha una embarassada i sis nens petits, rescatats en tres operacions de salvament diferents els passats 17 i 18 de setembre.

El passat 14 de setembre, el vaixell humanitari va desembarcar en un port de Lampedusa, després de sis dies d'espera al mar, altres 82 migrants. MSF va confirmar aquell dia que el nou Govern italià, del Moviment 5 estrelles (M5S) i el Partit Demòcrata (PD), havia validat la seva arribada, després que diversos països europeus acordessin la seva reubicació.

Els 182 autoritzats a desembarcar eren els últims que quedaven a bord després que les autoritats malteses es fessin càrrec el 20 de setembre només de 35 rescatats el dia anterior.