24 de setembre de 2019
24.09.2019
Diari de Girona

Els diputats pacten poder cobrar el sou fins a la vígilia del 10-N

Més de 650.000 persones demanen que els parlamantaris no percebin cap indemnització Una dotzena de propostes de llei ja registrades decauran per segona vegada en sis mesos amb la dissolució del Congrés

24.09.2019 | 00:56
Álvarez de Toledo ofereix el seu lloc com a número u per Barcelona a Inés Arrimadas.

Els diputats podran seguir cobrant els seus sous fins al dia abans de les eleccions del 10-N, en el cas que sol·licitin la «indemnització de transició» entre legislatures, o fins a la jornada en què es constitueixin les noves Corts Generals, gairebé un mes després, si formen part de la Diputació Permanent. És un dels acords que va adoptar la Mesa del Congrés en la reunió d'ahir, l'última de la legislatura, ja que avui es publicarà al BOE i entrarà en vigor el decret que convoca les eleccions del 10 de novembre i que, per tant, dissol les cambres parlamentàries.

La reunió va servir per tancar assumptes de gerència interna i per preparar el període que transcorre entre el dia d'avui i el de la constitució de les Corts de la següent legislatura. Avui, en el decret de convocatòria electoral, apareixerà la data de creació dels nous Congrés i Senat. El límit per a la configuració de les Cambres ve delimitat a la Constitució: dins dels 25 dies següents al dels comicis, de manera que la data que no es pot superar és el 5 de desembre. Tot apunta que dins de la primera setmana de desembre s'enquadrarà l'acte.

Els diputats al Congrés podran cobrar una «indemnització de transició», també coneguda com «indemnització per cessament». És una figura del règim de protecció social dels parlamentaris dirigida als que es quedarien sense ingressos en abandonar l'escó per convocatòria electoral.

L'acord de la Mesa referent a això permetrà que segueixin cobrant el mateix que fins ara, però amb dues excepcions: el cobrament serà sobre 46 dies, en concret fins al dia abans de les eleccions; i només podran accedir a la indemnització els que no tinguin altres remuneracions. Es fa pagament únic d'una quantia calculada sobre els anys de mandat, o si aquest no fos complet, sobre fracció superior a sis mesos.

Després de l'anterior dissolució de les Corts, al març d'aquest any, la van demanar 216 parlamentaris.  Actualment, més de 650.000 persones, a través de la plataforma Change.org, promouen que els diputats no percebin la indemnització. Una dotzena de propostes de llei que havien estat registrades pels grups parlamentaris al Congrés decauran per segona vegada en sis mesos després de la dissolució de les Corts, entre elles la Llei d'Eutanàsia, que la cambra baixa va prendre en consideració el passat 10 de setembre.

En un altre ordre de coses, Cs va donar un nou cop de porta a la possibilitat de formar una coalició amb el PP sota el nom d'Espanya Suma. La portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, va arribar a oferir el seu lloc com a número u per Barcelona perquè l'ocupi, en aquesta hipotètica coalició, Inés Arrimadas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook