La presidenta de la Cambra Baixa dels EUA, la demòcrata Nancy Pelosi, va anunciar que el Congrés iniciarà un judici polític contra el mandatari nord-americà, Donald Trump, després de la revelació que va bloquejar fons d'assistència a Ucraïna i que hauria coaccionat Kíev perquè s'investigués l'exvicepresident Joe Biden i la seva família. «Anuncio que la Cambra de Representants inicia de manera oficial una investigació de judici polític», va apuntar Pelosi després de reunir-se amb legisladors demòcrates de la Cambra de Representants. «El president ha de rendir comptes; ningú està per sobre de la llei», va afegir.

Pelosi va assegurar que les accions de Trump han estat una «traïció al seu jurament del càrrec, a la seguretat nacional i la integritat de les eleccions». Segons càlculs de mitjans de comunicació, 163 dels 235 legisladors demòcrates de la Cambra Baixa ja han fet públic el seu suport al procés de judici polític, conegut als Estats Units com a impeachment. Es necessitaria comptar amb 218 vots, la majoria simple, de la Cambra de Representants, controlada pels progressistes, per iniciar el procediment. No obstant, el predomini republicà al Senat, que també ha d'aprovar-lo, suposa que la iniciativa no tindria èxit.

L'anunci de l'obertura d'un procés de destitució contra Trump arriba després de la revelació que el governant va bloquejar fons d'assistència a Ucraïna i que hauria coaccionat aquest país perquè s'investigués a Biden i la seva família.

Trump canvia de versió

El president dels EUA, qui va assistir a Nova York a l'Assemblea General de l'ONU, va modificar la seva primera versió, en què va negar que hagués bloquejat fons per a Ucraïna, i va confirmar que ho va fer de manera temporal per forçar països europeus, com França i Alemanya, a proporcionar més fons a Kíev.

Més tard, el mandatari va anunciar que divulgarà la «transcripció completa» i «desclassificada» de la seva trucada amb el seu homòleg ucraïnès, Vladímir Zelenski, davant les acusacions que podria haver-lo pressionat per investigar Biden, possible rival a les eleccions de 2020.