El Tribunal Suprem va donar llum verd a una de les promeses estrella del Govern de Pedro Sánchez, l'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos per portar-lo al cementiri del Pardo, quelcom que l'Executiu vol portar a terme «com més aviat millor» per allunyar-lo «el màxim possible» de la campanya electoral. En plena precampanya per a les eleccions generals del 10 de novembre, sis magistrats de la secció quarta del Contenciós van desestimar per unanimitat la totalitat del recurs de la família del dictador contra l'acord del Consell de Ministres del 15 de març que fixava per al 10 de juny l'exhumació.

A l'espera de saber el contingut de la sentència, que es coneixerà en els propers dies, fonts jurídiques van explicar que entre el tribunal s'ha imposat l'«interès general davant del particular». La decisió del Suprem, que va coincidir amb el dia de la dissolució de les Corts i el decret de convocatòria d'eleccions, suposa un aval al pla de l'Executiu dins de la batalla judicial que està mantenint amb els néts del dictador, que, segons el seu lletrat , «aniran fins al final», i recorreran davant el Constitucional i, si s'escau, davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

En poc més d'una hora els jutges van arribar a la unanimitat i van acordar desestimar el recurs dels Franco, que rebutjaven enterrar les restes del dictador a Mingorrubio i apostaven per la cripta de la catedral madrilenya, on la filla del dictador, Carmen Franco, va comprar el 1987 una sepultura a perpetuïtat amb espai per a diversos cossos. Avalen, per tant, no només treure les restes del dictador del Valle de los Caídos, sinó també portar-les al cementiri del Pardo-Mingorrubio, lloc triat pel Govern per seguretat.

La família, que, segons el seu advocat, entén que l'exhumació està més a prop que mai, «anirà fins al final» i recorreran davant el Constitucional «amb totes les armes que ens concedeix la llei» perquè entenen que s'ha produït una vulneració dels seus drets en tractar-se d'«una sentència contra una família», que ha de ser «la primera del planeta que no pot enterrar el seu avi on vol».

L'advocat de la família va avançar que el més probable és que sol·liciti al Constitucional que paralitzi l'execució de la sentència, tot i que abans ha de conèixer el seu contingut, especialment si els jutges permeten a la família triar un lloc alternatiu, com així va sol·licitar el seu lletrat en cas de no fer-ho a l'Almudena. Si el recurs davant el Constitucional decau, va dir, els queda Estrasburg.

Per contra, per a l'Executiu la decisió suposa una «gran victòria de la democràcia espanyola», segons va assenyalar el president de l'Executiu, Pedro Sánchez, al seu perfil de Twitter, on va assenyalar que «la determinació de reparar el patiment de les víctimes del franquisme va guiar sempre l'acció del Govern». «Molt satisfeta» es va mostrar també la vicepresidenta, Carmen Calvo, que poc després de conèixer-se la sentència va avançar que l'exhumació es farà «com més aviat millor» per allunyar-la «el màxim possible» de la campanya, si bé va reconèixer que encara queda per concloure el procediment administratiu que té en marxa l'Executiu.

Al Suprem queda encara per resoldre els recursos plantejats per la comunitat benedictina del Valle de los Caídos, la Fundación Francisco Franco i l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos, que la Sala va deixar per a més endavant i el desenllaç dels quals estarà marcat per la decisió que va prendre ahir.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, considera que la decisió del Suprem constitueix un «pas importantíssim» en la reparació d'una «vergonya» que s'ha mantingut en 40 anys de democràcia. «És una conquesta que devem als familiars de les víctimes de la dictadura. Seguirem lluitant per la memòria, la veritat i la justícia», va destacar.

El president de Vox, Santiago Abascal, va acusar el PSOE d'iniciar la campanya a base de «profanar tombes, desenterrar odis i qüestionar la legitimitat de la monarquia», mentre que el líder de Cs, Albert Rivera, va criticar que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, hagi estat un any «jugant» amb els «ossos» de Franco per dividir la societat.