El 16 de novembre de 2006, Girona va acollir una cimera hispanofrancesa. Hi van ser presents el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el francès, Jacques Chirac, a més de diversos ministres. Va ser una jornada amb una agenda intensa (es va parlar de la MAT i el TAV, però sense cap acord ni concreció), en la que els mandataris gal i espanyol van rebre un bany de masses al Barri Vell. Després d'escoltar la Marsellesa i l'himne d'Espanya, i de visitar l'ajuntament, es van saltar el protocol i van fer un recorregut improvisat pel centre històric de la ciutat. Durant el passeig, van saludar desenes de persones. Als que no van veure, van ser el grup convocat pels Maulets i que hores més tard es manifestarien sota el lema "Ni França ni Espanya, el jovent pels Països Catalans".

El pas de Chirac va quedar gravat en el llibre d'honor de la ciutat, en què el mandatari francès va deixar escrit: "Com a testimoni i reconeixement, de consideració i d'amistat". Va assegurar a l'alcaldessa, Anna Pagans, que havia vist la ciutat "maca i endreçada". I la batllessa, li va regalar el llibre "La catedral de Girona", de Joaquim Nadal, i una reproducció de l'escultura 'Sant Jordi' de Fiddel Aguilar.

Tota la comitiva va dinar a Sant Pere de Galligans amb un menú elaborat pel Celler de Can Roca. Va ser allà on Chirac va comentar que alguns amics seus venien sovint a Girona perquè, entre d'altres, tenia elevat nivell gastronòmic. Segur que el president francès ho va poder comprovar en primera persona.