La titular del jutjat d'instrucció número 6 de Ceuta ha processat 16 guàrdies civils per presumptes delictes d'homicidi per imprudència greu i denegació d'auxili a la frontera del Tarajal al febrer de 2014, quan van morir quinze immigrants que intentaven arribar nedant a la costa. Després que la causa, impulsada per diverses ONGs, fos arxivada i reoberta en dues ocasions, la jutgessa María de la Luz Lozano ha fet l'últim pas abans de l'obertura del judici oral amb un acte en el qual deixa clar que a la instrucció s'han trobat «indicis», que no «proves», dels delictes, i reivindica més mitjans i recursos per a la Guàrdia Civil.

Els fets es van produir el 6 de febrer de 2014, quan centenars de persones es van llançar al mar per arribar a Espanya nedant i quinze van morir ofegades a la platja de Ceuta del Tarajal, mentre els guàrdies civils investigats disparaven boles de goma i pots de fum al mar en el qual nedaven per dissuadir-los «en defensa de les fronteres espanyoles».

En analitzar l'acusació de denegació d'auxili, la jutgessa veu clar que «al mar hi havia persones migrants que podien patir un mal, fins i tot la pèrdua de la vida, i que havien de ser auxiliades pels agents investigats, els quals podien haver intervingut en el seu auxili i es van abstenir de fer-ho sense causa que justifiqui la seva omissió». Pel que fa a l'homicidi per imprudència, detecta indicis que l'actuació dels agents va poder contribuir «cocausalment» a la mort per ofegament de les quinze víctimes.