La Casa Blanca ha publicat la transcripció de la conversa telefònica entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu homòleg ucraïnès, Vladímir Zelenski, que demostra que el nord-americà va demanar diverses vegades a Kíev que investigués l'ex-vicepresident Joe Biden. Les filtracions dels últims dies sobre aquesta trucada telefònica han motivat que la presidenta de la Cambra Baixa del Congrés, la demòcrata Nancy Pelosi, anunciés que el seu partit obrirà una investigació per iniciar un judici polític contra Trump per trair la seguretat nacional.

«S'està parlant molt del fill de Biden, i que Biden va aturar una acusació, i molta gent vol saber d'això, així que qualsevol cosa que pugui fer amb el fiscal general seria meravellosa. Biden va estar al seu país presumint que va frenar l'acusació, així que, si pot mirar-ho...», va exhortar a Zelenski el mandatari nord-americà durant la conversa, datada el passat 25 de juliol.

El Departament de Justícia dels EUA va decidir tancar una investigació sobre una potencial violació de la llei de finançament de campanya després de conèixer per una queixa interna que Trump va sol·licitar a Ucraïna investigar l'ex-vicepresident Joe Biden i el seu fill. «La divisió criminal del Departament va revisar el registre oficial de la trucada i va determinar, basant-se en els fets i la llei aplicable, que no hi va haver violació de les lleis de campanya i que no eren necessàries majors accions», va afirmar el portaveu del Departament de Justícia , Kerri Kupec.

Per part seva, el president dels EUA va assegurar que no va exercir «cap pressió en absolut» sobre el seu homòleg ucraïnès. «Aquesta és la major caça de bruixes en la història nord-americana, quelcom vergonyós», va dir Trump durant una reunió a Nova York amb líders llatinoamericans sobre Veneçuela.

Trump va posar en dubte que el Congrés dels EUA pugui ratificar abans de les eleccions de 2020 el tractat comercial T-MEC amb Mèxic i el Canadà a causa de la intenció de l'oposició demòcrata d'iniciar un judici polític en contra seu. «No crec que Nancy Pelosi hagi de tenir temps per a això, està perdent el temps en una crisi manufacturada», va respondre Trump quan un empresari li va preguntar pel T-MEC durant una reunió a Nova York amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe.