L'enquesta del CIS del mes de setembre, elaborada dies abans de la convocatòria electoral, atorga al PSOE una estimació de vot del 34,2 per cent, una pujada de 5,6 punts respecte als seus resultats a les eleccions del 28 d'abril, just el doble que el PP, que es queda amb el 17,1 per cent. El CIS torna a canviar el mètode respecte al baròmetre de juliol i, a més del vot directe de baròmetres previs, introdueix l'anomenada «cuina» amb estimació de vot, el que impedeix la comparació entre enquestes. Sota aquesta nova metodologia, els socialistes obtindrien aquest 34,2 per cent dels sufragis, seguit del PP, amb el 17,1 per cent, que repuntaria quatre dècimes respecte als comicis d'abril.

Per primera vegada, el CIS també desagrega a la taula d'estimació de vot el resultat de Podem i d'Esquerra Unida. El partit de Pablo Iglesias obtindria en solitari l'11,2 per cent; Esquerra Unida, el 3,3 i la confluència d'En Comú-Podem, l'1 per cent. Sumats, la coalició obtindria el 15,5 per cent en estimació de vot, per sobre de Cs, amb el 12,9 per cent. L'enquesta no recull el possible «efecte Errejón», ja que el treball de camp es va dur a terme entre l'1 i el 18 de setembre, abans de conèixer-se el pas fet per l'antic dirigent de Podem.

Vox, per la seva banda, perdria bastant suport respecte al 28-A, gairebé tres punts, i es quedaria en el 7,5 per cent en estimació de vot. El següent partit seria ERC, amb el 3,7 per cent, seguit del JxCat, amb el 2 per cent, el PNB amb l'1,6 i EH-Bildu amb el 1,2 per cent dels sufragis.

No obstant això, si es comparen les dades de vot directe -l'únic disponible a l'anterior sondeig- amb les d'aquest mes, el PSOE cauria 3,5 punts fins al 27 per cent dels suports, mentre que el PP pujaria una dècima, fins el 10,2. Cs descendiria del 9,1 al 7,9 per cent, Unides Podem i les seves confluències repuntarien del 9,6 al 10,7 per cent i Vox també pujaria del 3,4 al 4,5 per cent.

Crida l'atenció l'increment de l'abstenció, del vot en blanc i el vot nul. Un 12,4 per cent dels enquestats optaria per l'abstenció -10 per cent al juliol-, un 0,6 votararia nul -0,3 a l'anterior CIS- i un 2,4 votaria en blanc, quan en l'anterior sondeig era l'1,8 per cent dels ciutadans.

El desànim dels ciutadans amb la situació política també té el seu reflex en l'enquesta. La preocupació dels ciutadans per la política s'ha disparat aquest mes de setembre i assoleix nous màxims històrics, ja que un 45,3 per cent dels enquestats veuen els polítics i els partits com un dels tres principals problemes, set punts més que al juliol.