28 de setembre de 2019
28.09.2019
Diari de Girona

Trump compara el funcionari que el va denunciar amb un «espia»

Assegura en una conversa privada que «abans solíem manejar aquests assumptes de forma diferent de com ho fem ara» El president dels EUA titlla la investigació d'«operatiu partidista»

28.09.2019 | 01:02
Donald Trump va criticar la investigació oberta per la seva trucada a Zelenski.

El president dels EUA, Donald Trump, va comparar amb un «espia» el funcionari d'intel·ligència que va presentar una queixa interna arran de la seva conversa amb el seu homòleg ucraïnès, Vladímir Zelenski, i va suggerir que aquesta persona va cometre «traïció». El mandatari nord-americà va fer el comentari durant una trobada privada i informal amb el personal de la missió dels Estats Units davant les Nacions Unides i les seves famílies, després d'assistir a l'Assemblea General que va celebrar aquest organisme internacional a Nova York.

Encara que el comentari va ser fet en privat, mitjans nord-americans van obtenir vídeos en què s'escolten les paraules pronunciades per Trump. «Això és una cosa semblant a un espia. Sabeu el que solíem fer en els vells temps quan érem llestos, cert? Amb els espies i la traïció, cert?», va dir Trump segons una transcripció del The Washington Post. «Solíem manejar l'assumpte de forma diferent de com ho fem ara», va afegir, segons Los Angeles Times.

La filtració de la trucada, en la qual Trump va demanar a Zelenski que investigués la família de l'exvicepresident Joe Biden per presumpta corrupció a Ucraïna, ha provocat que els demòcrates hagin iniciat un procés de judici polític contra el mandatari.

El president nord-americà va titllar d'«operatiu partidista» la investigació que ha obert el Congrés. «Sembla, a més, que l'anomenat informant no és un informant en absolut. Un operatiu partidista?», va insinuar Trump.


«Informació de segona mà»

El president dels EUA va criticar que «tota la informació de segona mà» del presumpte agent de la CIA «va resultar ser tan inexacta que potser ni tan sols un altre filtrador o espia» li va enviar aquesta informació, en referència a la «més de mitja dotzena d'oficials del Govern» que el denunciant va tenir com a font per redactar un text en què descriu com la Casa Blanca va intentar «bloquejar» els registres de la conversa telefònica del passat 25 de juliol.

Per part seva, l'Agència Nacional Anticorrupció d'Ucraïna va assenyalar que està investigant l'activitat de l'empresa Burisma -que va tenir contractat des de 2014 com a assessor Hunter Biden, fill de l'exvicepresident nord-americà Joe Biden-, però va deixar clar que les seves indagacions se centren en un període, de 2010 a 2012, en què l'advocat nord-americà no estava en nòmina de la firma gasística.

«Els canvis a la junta de Burisma Limited que estan actualment atraient l'atenció internacional van tenir lloc el maig de 2014 (la data en què es va incorporar com a assessor Hunter Biden) i, per tant, no són i mai han estat objecte d'una investigació», va afirmar l'Agència Nacional Anticorrupció d'Ucraïna.

El partit Demòcrata va anunciar dimarts l'obertura d'un procés de judici polític contra Trump després d'anar coneixent detalls de la petició al president a Zelenski, que consideren una «traïció» a la seguretat nacional dels EUA

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook