Amb 33 anys, 11 d'ells a l'alta política, el conservador Sebastian Kurz s'ha convertit en el polític austríac més reeixit de la seva generació, en portar el seu Partit Popular (ÖVP), de nou, a una aclaparadora victòria a les eleccions anticipades d'ahir. El Partit Popular de Kurz va obtenir el 37% dels vots, 15 punts d'avantatge sobre els socialdemòcrates (22%) i 11 sobre els ultradretans de l'FPÖ, que es van enfonsar fins al 16%.

El resultat no suposa cap sorpresa perquè les enquestes ja preveien una clara victòria de Kurz, encara que en aquest cas el triomf ha estat fins i tot més ampli del previst. El Partit Popular ha estat el gran beneficiat de la pèrdua de vots de l'ultra FPÖ després de l'escàndol del vídeo d'Eivissa, que va obligar a dimitir al maig el vicecanceller i llavors líder ultra Heinz Christian Strache. En aquest vídeo, filmat dos anys abans a l'illa, se'l veia oferir favors polítics a una falsa milionària russa a canvi de diners per a la seva campanya.

Aquest escàndol va dinamitar la coalició que hi havia entre conservadors i ultres que va governar la república alpina 17 mesos, i Kurz va passar a ser el canceller amb el Govern més breu (525 dies) i el primer deposat per una moció de censura des de la II Guerra Mundial.

Una figura en ascens

Kurz, que amb només 33 anys en porta nou al Govern, ha deixat de ser simplement una promesa i un «nen prodigi» per ser l'indiscutible referent del centredreta a Àustria i una figura en ascens a Europa.

Nascut l'any 1968, Kurz es va convertir en el ministre d'Afers Exteriors més jove de la història política d'Àustria, i poc després va aconseguir la fita d'aconseguir el càrrec de primer ministre tot aliant-se amb la ultradreta de l'FPO. Durant la campanya electoral es va mostrar confiat de les seves possibilitats d'aconseguir la victòria i ara, allunyat ja de l'època en què compartia lloc en el Consell de Ministres amb els socialdemòcrates de l'SPO, Kurz no ha aclarit amb qui vol pactar per formar el proper executiu i tampoc ha descartat cap opció. «Nosaltres, com a Partit Popular, tradicionalment no hem descartat cap partit democràticament escollit. Tampoc ho farem aquesta vegada. Mantindré converses amb tots els partits», va anunciar Kurz durant el debat de candidats celebrat dijous passat.

La cita d'ahir dels austríacs amb les urnes va servir per escollir els 183 diputats del Consell Nacional, que és la cambra baixa del Parlament d'Àustria.