Un ferit de bala en estat crític, desenes de detinguts, gas lacrimogen i barricades en flames són el balanç de l'anomenat «dia de dol» a Hong Kong, en contraposició a la sumptuosa celebració a Pequín del setantè aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina. Un estudiant de secundària identificat com Tsang Chi-kin, de 18 anys, va rebre un tret a la part superior esquerra del pit durant un enfrontament entre manifestants radicals i agents antiavalots. El jove té la bala allotjada al pit, a tres centímetres del cor. El ferit estava sent intervingut quirúrgicament a l'Hospital Queen Elizabeth a l'hora de tancar aquesta edició.

En un vídeo que va circular per les xarxes socials es veu com un policia dispara a boca de canó contra un manifestant en el moment en què l'individu es disposava a agredir l'agent amb un pal. En un segon vídeo, es pot veure el jove estès a terra, amb sang brollant del pit i demanant el trasllat a l'hospital. «Em fa mal el pit, porteu-me a l'hospital. Necessito anar a l'hospital», afirma el noi.

En un missatge difós a la xarxa social Facebook, la superintendent de la Policia de Hong Kong Yolanda Yu Hoi-kwan va assegurar que «la policia no volia que ningú resultés ferit, així que estem molt tristos per això. Advertim als esvalotadors que deixin d'incomplir la llei, perquè la farem complir de manera estricta».

El jove va ser un dels almenys 31 ferits (dos en estat crític, un de greu, 17 estables i 11 donats d'alta), segons les autoritats sanitàries de Hong Kong, en un dia caòtic a l'excolònia britànica. A més, diverses fonts judicials van indicar que 96 arrestats s'enfrontaran a càrrecs de «revolta» (que pot comportar penes de fins a 10 anys de presó) al Tribunal de Kowloon occidental. Es tracta del procés més nombrós des que les protestes van esdevenir massives, el passat 9 de juny.

Tot això, en un dia en què els manifestants més radicals van aixecar barricades i les van calar foc, així com a banderes de la Xina, van llançar incomptables còctels molotov i van destrossar estacions de metro, oficines governamentals, botigues i almenys un despatx d'una organització pro-Pequín.

Mentrestrant, la República Popular de la Xina va exhibir el seu poder militar en una imponent desfilada, la més gran de la seva història, per commemorar els 70 anys de la seva fundació i reforçar el lideratge de Xi Jinping al capdavant del país i del partit comunista, al voltant del qual, va destacar, tots els xinesos han de romandre units. En una celebració preparada fins a la perfecció, l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL) primer i un centenar de milers de civils després van marxar per l'avinguda Changan fins a la plaça de Tiananmen, engalanada de vermell, per retre honors a Xi i a la plana major del partit Comunista de la Xina (PCX). "Cap força podrà mai fer flaquejar la posició de la Xina o aturar al poble ia la nació xinesa en el seu camí cap endavant", va proclamar el president abans de la desfilada des de la Porta de la Pau Celestial, al mateix lloc des del qual Mao Zedong fa set dècades va anunciar al món la fundació de la República Popular.