La Conselleria de Sanitat, a través de la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris, va informar de l'ordre de retirada per part de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris de tots els lots de ranitidina en comprimits disponibles a el mercat. La ranitidina és un principi actiu que s'utilitza per reduir la producció d'àcid a l'estómac en situacions com l'úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic.

L'ordre de retirada, que s'està realitzant també a nivell europeu i internacional, s'ha realitzat com a mesura preventiva, per la possible presència i amb la finalitat de reduir al mínim l'exposició a nitrosodimetilamina, substància classificada com un probable carcinogen en humans en base a estudis en animals.

Segons l'alerta, no hi ha evidència que la presència d'aquesta substància hagi pogut produir cap dany als pacients que han consumit el medicament, encara que el potencial risc derivat de l'efecte acumulatiu de l'esmentada impuresa fa necessària l'adopció de mesures de precaució per evitar la seva presència a medicaments.

El Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics ha demanat als pacients que no interrompin els seus tractaments amb medicaments que contenen ranitidina via oral sense consultar al seu metge. «El risc de deixar de prendre el medicament és considerablemetne més gran que el risc de seguir-lo prenent fins a la següent consulta», va afegir.