El president dels Estats Units, Donald Trump, va mantenir al març una tensa reunió amb els seus principals assessors en matèria de política migratòria en la qual, entre altres idees, va plantejar el tancament immediat de la frontera amb Mèxic o disparar als immigrants a les cames per frenar el seu avanç, per a sorpresa dels presents.

El diari The New York Times va reconstruir a partir de més d'una vintena d'entrevistes aquesta reunió, celebrada al Despatx Oval, i els moviments posteriors dels assessors per intentar convèncer Trump que suavitzés la seva postura, que en privat incloïa al·lusions a la construcció d'un fossat fronterer amb aigua i animals -serps o cocodrils- o d'una tanca electrificada i amb punxes.

El que en un principi havien de ser 30 minuts es van convertir en dues hores de reunió, consistent bàsicament en frenar els impulsos del president. «M'esteu fent quedar com un idiota!», va cridar Trump en un moment, revindicant-se com a expert en la matèria. «Vaig fer campanya sobre això. És el meu tema», va arribar a dir.

En l'afany de Trump per contenir el flux migratori, fins i tot va plantejar el tancament complet de la frontera l'endemà, una immediatesa que hauria suposat problemes per al trànsit quotidià de turistes o treballadors. Els assessors van aconseguir convèncer el mandatari que s'ajornés l'ordre almenys una setmana, temps durant el qual es van mobilitzar per fer-li canviar d'idea.

Així, van encoratjar directius d'empreses, legisladors republicans i membres de la Cambra de Comerç a posar-se en contacte amb la Casa Blanca per avisar dels perjudicis que generaria el tancament fronterer. A meitat de setmana, els ànims van semblar calmar-se i el president va plantejar una via intermèdia, amb amenaces a Mèxic amb la imposició d'aranzels si no prenia mesures per frenar l'arribada de migrants als Estats Units.No obstant això, una altra de les conseqüències de la caòtica reunió de març va ser l'inici d'una purga d'assessors als quals Trump no considerava els suficientment fidels i que va tenir com a víctima més notòria a Kirstjen Nielsen, llavors secretària de Seguretat Interior.