La Secretaria d'Estat d'España Global ha començat a difondre fora d'Espanya, fonamentalment a través de les ambaixades i els Instituts Cervantes, la seva campanya «La democràcia es toca», una sèrie de vídeos en què, en paraules del seu responsable, Irene Lozano, els espanyols «s'expliquen a ells mateixos» i per deixar clar que Espanya és un país modern, plural i democràtic.

La campanya es pot veure a les xarxes socials de les ambaixades espanyoles. La d'Estònia va organitzar dimecres la primera projecció al Centre Picasso de Tallin i ahir n'hi va haver una altra al Cervantes d'Estocolm. A l'ambaixada a Buenos Aires i al Cervantes de Dublín s'emetran dilluns i al de Roma, amb la participació de l'ambaixador i exministre Alfonso Dastis, el 10 d'octubre. El Cervantes de Viena també ha anunciat projeccions.

Fonts d'aquesta Secretaria d'Estat van confirmar que la campanya s'ha començat a difondre fora d'Espanya i que la previsió és que segueixi en marxa durant tot l'últim trimestre de 2019. Alguns dels centres on es projectarà han utilitzat els seus propis lemes : «La democràcia es viu», a Roma, o «Democràcia en moviment», a Estònia.

Els quatre vídeos han començat a circular per ambaixades i seus del Cervantes precisament en un moment en què s'espera que el Tribunal Suprem doni a conèixer la sentència del judici als polítics independentistes processats. És previsible que l'independentisme prepari una reacció també fora d'Espanya.

La campanya consta de quatre vídeos en què diferents persones parlen d'igualtat, llibertat d'expressió, feminisme, innovació, ciència, drets LGTB o l'Espanya interior. El seu objectiu, va explicar llavors España Global, és que «Espanya es miri i s'expliqui per primera vegada a si mateixa, a través dels seus propis ciutadans».

En un altre ordre de coses, el PSOE ha obert la licitació sobre els debats electorals amb l'oferta que el candidat socialista i president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, participi en «un únic debat televisiu a cinc» -amb Vox- el dilluns, 4 de novembre, una proposta que la resta de partits veu insuficient.

El PP està disposat a aquest debat, encara que en una data posterior, però reclama a més un cara a cara entre el seu líder, Pablo Casado, i Pedro Sánchez. També Ciutadans aposta per aquesta fórmula de dos debats, un de les cinc principals forces polítiques i l'altre a dos. Per Unides Podem és vàlida la fórmula de les anteriors eleccions generals, quan es van celebrar dos debats televisius entre els partits amb més representació parlamentària, el que inclouria en aquesta ocasió a Vox, que llavors no estava al Congrés