Els expresidents del Govern Felipe González i Mariano Rajoy van defensar que els seus respectius partits, PSOE i PP, arribin a pactes que permetin superar el bloqueig que s'ha instal·lat a la política espanyola, però discrepen sobre la conveniència d'una gran coalició. Els dos excaps de l'Executiu van protagonitzar la segona jornada del I Foro La Toja-Enlace Atlántico amb un diàleg públic -el primer entre tots dos- en què van analitzar la situació política i econòmica d'Espanya.

La moderadora, Miriam González, advocada i dona de l'exlíder liberal britànic Nick Clegg, va introduir l'anàlisi plantejant si davant la situació de bloqueig ells haurien estat capaços de negociar una gran coalició. «Ell sí, jo no», va respondre immediatament l'exdirigent socialista, davant del que Rajoy va assentir: «Jo sí. Has encertat». A més, en preguntar-los si demanarien als actuals líders dels seus partits que, independentment del resultat dels comicis, han de facilitar un Govern estable encara que suposi coalicions incòmodes, van coincidir que no demanarien res a ningú.

Però Rajoy va aprofitar per recordar que ell va oferir per dues vegades una gran coalició després dels comicis de 2015 i 2016 i va destacar que sense que hi hagi una majoria suficient per tirar endavant les iniciatives, és impossible governar.

Per la seva banda, González va lamentar que s'hagi passat del bipartidisme al «bloquisme» i va reiterar la seva opinió que els partits que no tenen la possibilitat de formar Govern no poden impedir que es formi un Executiu per part de qui pugui fer-ho. «Si es forma un Govern de majoria, millor, i si no és de majoria, es poden pactar els temes fonamentals com els de la relació amb Europa i algunes reformes estructurals massa endarrerides», va assenyalar.

Catalunya no va ser aliena a l'intercanvi d'opinions, assumpte davant el qual González va considerar que la política ha tingut un «cert fracàs». Però Rajoy va destacar que precisament la política va ser la que va aplicar l'article 155 de la Constitució en aquest territori, va cessar el Govern català i va dissoldre el Parlament.

Lligat amb aquest problema i davant la possibilitat d'afrontar una reforma de la Constitució, l'exlíder del PP va ser contundent en el seu rebuig perquè creu que amb un parlament com l'actual, sense ser capaços de formar un govern, seria «molt perillós» perquè es desconeix on podria acabar.