L'Audiència Nacional ha apartat, per 8 vots a favor i 7 en contra, el jutge José Ricardo de Prada del judici sobre la caixa B del PP en entendre que la seva imparcialitat ha quedat compromesa per haver-se pronunciat ja sobre els comptes opacs d'aquest partit a la sentència de la primera època de Gürtel. En aquesta mateixa reunió, el ple de la Sala Penal, format per 15 magistrats, va rebutjar per 10 contra 5 una altra recusació plantejada pel considerat número dos de Gürtel, Pablo Crespo, per apartar també De Prada del judici de la peça separada sobre presumptes irregularitats de la trama a Boadilla del Monte (Madrid).

Aquesta és la quarta recusació que admet el ple en el cas Gürtel, després d'apartar en el seu dia per possible afinitat amb el PP la presidenta de la Sala Penal, Concepción Espejel, i Enrique López (actual conseller madrileny de Justícia) del judici a la primera època de la trama i del de la caixa B, del qual també va haver de sortir pel mateix motiu el magistrat Juan Pablo González, actual president de l'Audiència Provincial de Madrid.

Els magistrats es van limitar a votar els dictàmens elaborats pels instructors de les dues recusacions, de manera que només es va conèixer el resultat de la votació del ple, que en el cas de la recusació relativa al judici de la caixa B va ser molt ajustat. En els propers dies, la Sala emetrà les actuacions amb els arguments en què s'han sustentat les dues decisions. La ponència de la resolució sobre la recusació de De Prada a la caixa B, plantejada pel PP i l'extresorer Luis Bárcenas, ha correspost al magistrat Francisco José Vieira, expresident del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) i que recentment s'ha incorporat a l'Audiència Nacional.

De l'altre incident de recusació, que ha estat rebutjat, ha estat designada ponent la presidenta de la secció segona María José Rodríguez Duplá, i un altre dels magistrats del ple ha anunciat que emetrà un vot particular al respecte.

Amb la decisió del ple, un nou magistrat haurà de ser designat per substituir De Prada al tribunal que jutjarà la caixa B, pendent d'assenyalament des que va ser elevat a la Sala el 2015, i que integren altres dos magistrats: Maria Riera i àngel Hurtado, que serà el ponent, i que va jutjar al costat de de Prada i Julio de Diego la primera època Gürtel (1999-2005).