El Partit Socialista de Portugal (PS) del primer ministre António Costa va guanyar les eleccions legislatives amb un 37,14 per cent dels vots, segons va informar el Ministeri d'Administració Interna, en una victòria menys clara del que s'esperava i lluny de la majoria absoluta. La segona força va ser el Partit Social Demòcrata (PSD), que es va situar en el 29,95 per cent dels vots, mentre que el Bloc d'Esquerra va assolir un 8,82 per cent dels vots. Per darrere es va situar la Coalició Democràtica Unitària (5,61 per cent), el Centre Democràtic i Social-Partit Popular (4,5 per cent) i l'ecologista Persones-Animals-Natura (PA, 2,64 per cent). El partit d'ultradreta Chega va sumar un 1,17% dels vots, obtenint un diputat. La participació es va situar en el 53,04 per cent.

Després de conèixer-se els sondejos a peu d'urna, un dirigent socialista, Pere Nuno Santos, possible successor de Costa, va destacar la «gran victòria del PS i de l'esquerra», en el que va ser el primer gest de complicitat dels socialistes al necessari suport de l'esquerra per a la investidura. «Els últims quatre anys han estat òptims i els propers seran encara millors», va assegurar Santos, ministre d'Infraestructures, davant l'Hotel Altis de Lisboa, seu de seguiment dels resultats electorals del PS.

Santos, responsable durant molt de temps de les negociacions amb els partits minoritaris de l'esquerra, va defensar així l'opció d'un govern del PS amb suports d'aquestes formacions i va relativitzar els excessos de campanya. «Les campanyes són campanyes i tots som adults», va explicar.

El líder del PS va demanar en qualsevol cas esperar que es «confirmin» les projeccions, tot i que «no hi ha motius per amagar la satisfacció: El PS ha guanyat, ha guanyat bé. L'esquerra ha aconseguit una victòria clara», va reblar. En ser interrogat per si estudien altres possibilitats de govern sense el suport de l'esquerra, Santos va ser diametralment clar: «per a mi, no». Al quarter general socialista van reaccionar amb crits de «Victòria! Victòria!» i «PS, PS!» després de la divulgació dels sondejos a peu d'urna.

Des de la CDU ecocomunista van reconèixer haver partit una caiguda respecte els resultats de fa quatre anys i el dirigent del Partit Comunista de Portugal Jorge Pires va destacar que amb la nova representació «podem seguir en aquesta lluita» pels treballadors i «pel poble».

També va reaccionar el partit ecologista PA a través d'Inês Sousa Real, que va voler «felicitar les noves forces polítiques» i «felicitar el PS per la seva victòria». A la pregunta sobre una possible coalició, Real va destacar que el seu partit està disposat a dialogar com a l'última legislatura «per contribuir al procés democràtic».

Mentrestant, el vicepresident del PSD, David Justino, va reconèixer la derrota sense pal·liatius: «Si perdem, perdem», i va felicitar el PS per la seva victòria, tot i que va alertar sobre el «triomfalisme» socialista perquè les projeccions d'escons donaven una forquilla molt gran.

També va reconèixer la seva derrota el CDS-PP, ja que la líder del partit, Assunção Cristas, va anunciar la convocatòria d'un congrés extraordinari en què no es presentarà per liderar el projecte. «He donat el millor de mi. He decidit no tornar a presentar-me», va explicar Cristas en una compareixença des de la seu nacional del partit conservador a Lisboa.

A l'hora de tancar aquesta edició no hi havia reacció del principal partit a l'esquerra del PS, el Bloc d'Esquerra, en una situació complicada davant la varietat d'opcions aritmètiques que donen a Costa una majoria parlamentària sense necessitar el seu suport.