09 de octubre de 2019
09.10.2019
Diari de Girona

El Govern equatorià es trasllada a la costa davant els disturbis a la capital

?Milers d'indígenes acampen a Quito abans de la protesta per demanar que Moreno deixi el poder

09.10.2019 | 00:09
Quito viu jornades de violència.

Els enfrontaments a l'Equador s'han intensificat en les darreres hores amb l'arribada de milers de manifestants indígenes a Quito, el que va provocar l'evacuació del palau presidencial i el trasllat del Govern a Guayaquil. Els estrets carrers del centre històric van tornar a convertir-se en un camp de batalla entre manifestants de diferents grups i la policia, amb la crema de pneumàtics, llançament de pedres, còctels Molotov i destrucció massiva de propietat pública.

Com en les de la setmana passada, a les protestes de dilluns també van prendre part grups d'esquerres, sindicalistes i joves de diferents afiliacions polítiques d'oposició, als quals es van sumar els primers indígenes que van aconseguir arribar a Quito. La seva arribada al centre de la ciutat va conduir a l'inevitable xoc amb centenars d'agents de l'ordre a peu i a cavall, que els van llançar gasos lacrimògens i van intentar tallar-los el pas cap a la seu presidencial.

Escenari de forts disturbis va ser l'emblemàtica plaça de Santo Domingo, a uns centenars de metres de la seu presidencial i de la qual la Policia va haver de retirar-se davant l'insistent avanç dels manifestants.  Les protestes van començar poc després que forces militars evacuessin el palau presidencual i traslladessin a Guayaquil Lenín Moreno. Des d'aquesta ciutat, el mandatari va comparèixer davant la ciutadania per televisió i ràdio per demanar calma i estendre la mà als grups socials, alhora que acusava l'expresident Rafael Correa d'un «intent de cop d'estat».

A la tarda d'ahir, uns 10.000 membres de col·lectius indígenes van acampar en un parc de Quito en la vigília d'una marxa amb la qual esperen la derogació de recents mesures econòmiques o la sortida del president. En les properes hores s'espera l'arribada de nombrosos autobusos amb més indígenes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook