La Comissió Europea (CE) va negar que les negociacions sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) entre Londres i Brussel·les s'hagin trencat, després de les informacions del Govern britànic que estaven a punt de trencar-se. No obstant això, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va criticar el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, pel seu «estúpid» joc d'acusacions i li va demanar claredat.

«Les converses continuen, així que no veig com podrien haver-se trencat si estan tenint lloc avui mateix i seguiran en els propers dies», va explicar la portaveu de l'Executiu comunitari, Mina Andreeva. La portaveu es va pronunciar en aquest sentit després que fonts governamentals britàniques indiquessin a la BBC que l'Executiu del Regne Unit es prepara per a un trencament aquesta mateixa setmana de les converses amb la Unió Europea sobre el Brexit.

Segons aquestes fonts, el bloc europeu no ha mostrat interès a «cedir ni un centímetre» en el diàleg sobre la retirada britànica de la UE des que el primer ministre va entregar la setmana passada a Brussel·les les seves noves propostes per assolir un pacte.

El primer ministre britànic insisteix que vol que la retirada es produeixi amb un acord, però assegura que el Brexit tindrà lloc el 31 d'octubre, ja sigui ordenat o abrupte. Johnson havia afirmat que preferiria «morir en una rasa» abans de demanar una pròrroga fins a finals de gener, encara que una llei impulsada per l'oposició obliga el Govern a sol·licitar una extensió si per al 19 d'octubre no està a punt un acord de retirada.

La portaveu de la Comissió Europea va afirmar ahir que la UE segueix treballant sota la premissa que el Regne Unit sortirà del club comunitari el 31 d'octubre. Brussel·les va rebutjar, a més, que vulgui «torpedinar l'acord del Divendres Sant» (el conveni de pau per a Irlanda del Nord arribat al 10 d'abril de 1998) amb la seva negativa a acceptar les propostes de Johnson, tal com asseguren fonts oficials del 10 de Downing Street, el despatx del primer ministre britànic.

Menys conciliador va ser el president del Consell Europeu, que va criticar la gestió del Brexit de Boris Johnson, a qui va preguntar quin rumb vol prendre en la gestió de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i el va instar a deixar-se de «jugar a culpar els altres». «El que ara mateix és imporatant no és guanyar un estúpid joc de distribuir culpes. En joc hi ha el futur d'Europa i del Regne Unit, així com la seguretat i els interessos de la nostra gent. No vols un acord, no vols una extensió de les negociacions, no vols revocar-lo, què vols?», va assenyalar Tusk a Twitter.