El Tribunal Suprem ha rebaixat notablement les condemnes per l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles a Alsasua (Navarra) el 2016, de manera que les penes han passat d'entre els 2 i 13 anys a entre 1 any i mig i 9 anys i mig de presó per als vuit joves acusats. La raó de la disminució de la pena resideix en la decisió de l'alt tribunal d'eliminar l'agreujant de discriminació i la d'abús de superioritat en el cas del delicte d'atemptat a l'autoritat (que es manté en el de lesions). També ha anul·lat dues condemnes per un delicte de lesions a Aratz Urrizola i una altra pel mateix delicte a Iñaki Abad.

Els fets es van produir el 15 d'octubre de 2016, quan els dos guàrdies civils i les seves parelles van ser increpats i agredits al bar Kotxa d'Alsasua en un ambient en el qual un grup d'unes 25 persones els va arribar a envoltar i a cridar perquè marxessin amb expressions com «us matarem per ser guàrdies civils». Fets «execrables» que es van produir «en constatar que eren membres de les forces i cossos de seguretat», afirma el Suprem, que considera que aquesta circumstància no és suficient per aplicar l'agreujant de discriminació.

Amb la sentència de l'alt tribunal, que condemna per delictes d'atemptat a l'autoritat, lesions, desordres públics i/o amenaces, les penes més altes queden per a Ohian Arnanz (de 13 a 9 anys i mig de presó), i Jokin Unamuno i Adur Ramírez (de 12 a 8 anys i mig). Les de Jon Ander Cob i Julen Goicoechea passen de 9 a 7 anys i mig; la de Aratz Urrizola, de 9 anys a 4 anys i 2 mesos; la d'Iñaki Abad, de 6 a 3 anys i mig; i la d'Ainara Urquijo -l'única que no va entrar a la presó- de 2 anys a any i mig.

Set van ingressar a la presó (tres des de 2016) i tots van anar a judici acusats per delictes de tipus terrorista, tot i que l'Audiència Nacional els va absoldre d'aquest delicte en no veure que l'agressió tingués aquesta finalitat. Una tesi que després va ser avalda per la Sala d'Apel·lacions, de manera que la Fiscalia va acabar desistint de recórrer aquest aspecte al TS.