El Tribunal Suprem va respondre a la família Franco que la seva sentència és «clara» i que el Govern no necessita autorització de l'Església per entrar a la basílica per a l'exhumació, si bé el prior del Valle de los Caídos es nega a autoritzar l'accés i amenaça amb acudir a totes les instàncies per a impedir-lo. La Sala del Contenciós de l'Alt Tribunal va respondre en un acte a l'aclariment de sentència, a instàncies dels néts de Franco, sobre si l'Executiu pot treure les restes del dictador encara sense el consentiment del prior, qui en les últimes hores s'ha convertit en el principal detractor de l'exhumació.

De forma contundent, els magistrats afirmen que «la sentència és clara» i «l'aclariment que sol·liciten els recurrents no és necessari». Aquesta contundència del Suprem per tancar l'últim intent de la família per obstaculitzar l'execució de l'exhumació va dirigida també implícitament a altres dues parts, el magistrat José Yusty i el prior del Valle de los Caídos.

Yusty és el jutge del Contenciós Administratiu 3 de Madrid que manté suspesa cautelarment la llicència d'obres parar aixecar la llosa de la tomba malgrat que el Suprem ha explicat que no es necessita cap llicència. L'Alt Tribunal recorda que l'exhumació és una decisió del Consell de Ministres. Paral·lelament, Santiago Cantera, prior del Valle de los Caídos, insisteix que no permetrà l'accés a la Basílica per a l'exhumació.

El Suprem és contundent amb els dos: «Com sens dubte coneix la part recurrent (la família), a cap altre òrgan judicial diferent d'aquesta Sala correspon conèixer de les actuacions del Consell de Ministres ni de l'execució d'aquesta sentència».

Mentrestant, el jutge Yusty es manté en silenci i no acaba de tancar el seu procediment, una actitud que fonts jurídiques consideren que constitueix una possible prevaricació, i el prior ha decidit plantar batalla en remetre una carta al Govern en què manifesta la seva oposició a autoritzar l'entrada a la basílica.

El religiós ha advertit a l'Executiu que l'«Abadia no autoritza l'accés a la basílica amb la finalitat d'accedir a un lloc sagrat», i argumenta que la sentència que avala l'exhumació «no resol» les al·legacions dels benedictins, que van recórrer davant la mateixa sala.

Alerta que seria una «vulneració de la llibertat religiosa» pretendre «actuar en un lloc sagrat» sense la «preceptiva autorització eclesiàstica» i promet defensar aquesta postura en «totes les instàncies nacionals i internacionals a les quals tingui accés».