Les comissions d'Indústria i Mercat Interior del Parlament Europeu van rebutjar la candidata francesa a comissària europea, Sylvie Goulard, després que les seves explicacions sobre què faria si fos imputada en una investigació que té oberta a França no els convencessin. Amb 29 vots a favor, 82 en contra i una abstenció, Goulard és la tercera persona que ha comparegut davant l'Eurocambra en no superar el seu examen parlamentari per entrar a l'Executiu de la UE que presidirà l'alemanya Ursula von der Leyen.

L'avaluació davant les comissions parlamentàries no en cap cas és vinculant, però el ple del Parlament sí ha de votar l'equip final de comissaris el proper dia 23, de manera que en el passat els països amb candidats que no han rebut el vistiplau a les audiències prèvies han optat per retirar-los i presentar-ne un altre per no posar en risc la Comissió Europea en el seu conjunt.

Les xifres finals de suport a Goulard revelen que només va obtenir 12 vots a favor més enllà dels 17 que tenia assegurats del seu grup parlamentari, els liberals de Renovar Europa. Això vol dir que ni tan sols els 24 socialistes d'aquestes dues comissions, formació que en principi li havia donat suport, van acabar votant a favor seu en bloc.

Goulard havia causat dubtes entre els diputats en no comprometre's a dimitir si resulta imputada en la investigació que té oberta al seu país sobre possibles irregularitats en la contractació d'un dels seus assistents. En una sèrie d'aclariments escrits i dues compareixences en persona davant el Parlament Europeu, la política francesa va reiterar que arribat el cas consultaria què fer amb la presidenta de la Comissió. «Si tens una sentència en contra has de dimitir, però mentrestant hi ha la presumpció d'innocència, que és un dret fonamental», va afirmar Goulard. La de Goulard és la tercera candidatura de l'equip de Von der Leyen a la qual s'oposa el Parlament Europeu després que la comissió d'Assumptes Jurídics no donés llum verd als candidats inicials de Romania i Hongria.

El president francès, Emmanuel Macron, va rebutjar assumir el rebuig de la seva candidata a la Comissió Europea, que atribueix a un joc polític que no entén, i va insistir que el que a ell li interessa és la cartera que té atribuïda. «França defensa una cartera», va destacar Macron en ser preguntat pel rebuig a Goulard a l'Eurocambra durant una roda de premsa a Lió.

La prioritat és el contingut

El president francès va explicar que ell s'ha implicat en la constitució de la futura comissió i en la designació com a presidenta d'Ursula von der Leyen, a la qual va dir, com a la cancellera alemanya, Angela Merkel, que la seva prioritat era el contingut, no les persones.

Una vegada que es va atribuir a França la cartera del Mercat Interior amb competències en defensa i política espacial, va proposar tres noms a Von der Leyen, que va optar per Goulard. Macron va assegurar que va advertir a la futura presidenta de l'Executiu europeu que hi havia procediments judicials que afectaven la seva candidata, encara que no ha estat ni està imputada.

Von der Leyen va demanar agilitzar els tràmits per poder organitzar «sense dilació» el relleu dels comissaris designats per França, Hongria i Romania per ocupar una cartera en l'executiu comunitari. «Hem participat en un procés parlamentari, democràtic i transparent. He proposat 26 candidats, 23 han estat acceptats i 3 no han aconseguit la majoria per diferents raons», va assenyalar Von der Leyen, que va apuntar que les designacions d'Hongria, Romania i França «segueixen per tant obertes». En tot cas, l'escenari més probable és que el relleu a la Comissió, previst per a l'1 de novembre, hagi de retardar-se.