El Suprem ha eliminat l'últim obstacle legal que faltava per exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos en aixecar la suspensió cautelar que hi havia sobre tres recursos que encara segueixen vius al tribunal, de manera que ha autoritzat el Govern a entrar a la basílica per executar l'exhumació. A l'espera que el Constitucional resolgui la setmana que ve sobre la mesura cautelaríssima sol·licitada per la família Franco per paralitzar l'exhumació, el Suprem va solucionar en un mateix dia els últims obstacle jurídics per així donar llum verda a l'executiu de Pedro Sánchez per entrar a la basílica de Cuelgamuros i treure les restes del dictador per portar-les al cementiri del Pardo.

La Secció Quarta del Contenciós va aixecar la mesura cautelar que el mateix tribunal va establir al juny contra l'acord del Govern per treure el dictador de la basílica de Cuelgamuros, que afectava els procediments encara no resolts de la comunitat benedictina del Valle de los Caídos, la Fundació Franco i l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos. Afirmen els magistrats que la suspensió cautelar s'ha d'aixecar després de la sentència del passat 30 de setembre que va rebutjar el recurs dels Franco. Però, a més, va respondre a la petició de l'Advocacia de l'Estat sobre l'autorització per entrar a Cuelgamuros, davant la negativa del prior de l'Abadia, Santiago Cantera. El Suprem explica que la sentència dictada la setmana passada «és per ella mateixa títol legítim suficient per dur a terme les actuacions previstes pels acords del Consell de Ministres de 15 de febrer i 15 de març i, per tant, accedir a la basílica del Valle de los Caídos». I va recordar que «l'article 118 de la Constitució obliga tots els espanyols a complir la sentències fermes» en al·lusió al prior de l'Abadia, que queda desautoritzat pels magistrats i que s'havia convertit en protagonista en no voler donar permís a l'executiu per entrar a la basílica.

Nou recurs de la família

Per part seva, la família del dictador va presentar ahir al Tribunal Constitucional el recurs d'empara contra la sentència de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem que avala la decisió del Govern d'exhumar Francisco Franco del Valle de los Caídos. Així mateix, va presentar un escrit davant el Consell de Ministres que reclamava a l'executiu que s'abstingui de realitzar qualsevol actuació sobre el trasllat de les restes del dictador fins que els magistrats del tribunal de garanties valorin el fons de l'assumpte.