12 de octubre de 2019
12.10.2019
Diari de Girona

Els EUA i la Xina arriben a un acord parcial per aconseguir una treva en la guerra comercial

Pequín comprarà més productes agrícoles nord-americans mentre la Casa Blanca rebaixarà part dels aranzels imposats a les importacions xineses Els EUA suspenen la pujada del 25 al 30% dels gravàmens als productes procedents de la Xina per valor de 250.000 milions de dòlars

12.10.2019 | 00:10
Donald Trump parla amb Liu He al Despatx Oval.

Els EUA i la Xina van arribar a un acord parcial que podria desembocar en una treva en la seva guerra comercial. Sota el nou marc, la Xina comprarà més productes agrícoles dels Estats Units i la Casa Blanca rebaixarà part dels aranzels imposats fins ara. Els avenços en les negociacions es van produir en la reunió entre una delegació xinesa i el secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, i el representant de comerç exterior nord-americà, Robert Lighthizer, prèvia a una trobada entre el president dels EUA, Donald Trump, i el viceprimer ministre xinès, Liu He. El propi Trump va assegurar que «hem arribat a un acord significatiu de primera fase, però encara no està redactat» durant la reunió al Despatx Oval amb Liu He

Els Estats Units van suspendre el seu pla de pujar del 25 al 30% els aranzels a importacions xineses per valor de 250.000 milions de dòlars. La treva no implica, ni de bon tros, que la guerra comercial oberta durant quinze mesos hagi finalitzat. En anteriors ocasions també es van aconseguir acords que van derivar en armisticis i que, posteriorment, es van trencar. Però, almenys, suposa una mica d'alleujament per als mercats, que porten temps en alerta per les conseqüències de la guerra comercial en el desenvolupament econòmic internacional.

En un altre ordre de coses, la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, va sol·licitar al representant de Comerç dels Estats Units, Robert Lighthizer, començar a negociar un acord en la seva disputa comercial pels subsidis a Airbus i Boeing per evitar la imposició d'aranzels per ambdues parts. «Crec que seria d'interès comú començar negociacions per trobar un acord just en els dos casos tan aviat com sigui possible», va escriure la responsable de Comerç de la Unió Europea en una carta.

A principis d'octubre els EUA van anunciar que a partir del dia 18 començaran a imposar aranzels a la UE -amb major pes a quatre països, entre ells Espanya- després que l'Organització Mundial del Comerç (OMC) li donés la raó en la disputa amb la Unió Europea pels seus subsidis a Airbus i autoritzés Washington a aplicar sancions per uns 6.900 milions d'euros anuals.

La UE, per part seva, està a l'espera que l'OMC es pronunciï en un cas paral·lel sobre les ajudes nord-americanes a Boeing i ha advertit els EUA que si aplica els aranzels es veurà obligada a aplicar contramesures.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook