12 de octubre de 2019
12.10.2019
Diari de Girona

Les restes de Franco estaran fora del Valle de los Caídos abans del 25 d'octubre

El Govern ordena el tancament de la basílica per portar a terme els preparatius per a la immediata exhumació La família del dictador dona 24 hores al Constitucional per pronunciar-se sobre la seva petició de mesures cautelaríssimes abans de presentar un recurs davant el Tribunal d'Estrasburg

12.10.2019 | 00:10
Calvo va assegurar que el procediment de l'exhumació serà privat.

Les restes de Francisco Franco estaran fora del Valle de los Caídos abans del 25 d'octubre, setze mesos després que el president del Govern, Pedro Sánchez, fes la promesa de traslladar el cos del dictador fora del seu mausoleu. Paral·lelament, l'Executiu va tancar ahir el Valle de los Caídos per preparar l'operació.

El Consell de Ministres va aprovar la seva tercera -i última, segons la vicepresidenta Carmen Calvo- resolució sobre Franco, tot i que no procedirà a l'exhumació de forma imminent perquè l'operatiu no està acabat i perquè s'avisarà la família amb 48 hores d'antelació. La data més probable serà entre el 18 i el 22 d'octubre.

En qualsevol cas, el Valle de los Caídos va quedar tancat des d'ahir a la tarda per preparar tot l'operatiu i així romandrà fins després de l'exhumació i del trasllat de les restes de Franco al lloc de la seva nova sepultura, el cementiri del Pardo-Mingorrubio.

Calvo va explicar que el procediment de l'exhumació serà privat, amb l'única assistència dels familiars i la ministra de Justícia, Dolores Delgado -com a notària major del Regne-, i els operaris encarregats. Si la família ho desitja, a més, se celebrarà una cerimònia religiosa. Els mitjans de comunicació no estaran presents a la basílica en el moment de l'exhumació, però sí a les zones públiques del Valle de los Caídos que s'habilitin per a facilitar, va explicar la vicepresidenta, el «dret a la informació» sobre aquest esdeveniment.

La vicepresidenta no va voler donar detalls del trasllat, que s'està ultimant perquè sigui de la forma «tècnicament més segura i el menys incòmoda possible per als ciutadans», i tampoc va descartar que es porti a terme en helicòpter. En diverses ocasions Calvo va voler deixar clar que ja no hi ha marxa enrere i que l'exhumació es realitzarà perquè hi ha una sentència ferma del Tribunal Suprem, que és «la cúspide de la Justícia», i la seva autorització és «més que suficient». A més, va destacar que no només el poder judicial, sinó els tres poders de l'Estat -el legislatiu i l'executiu també- estan «alineats» en aquest assumpte.

L'Executiu segueix així endavant tot i l'últim intent de la família recorrent al Tribunal Constitucional. L'alt tribunal decidirà a principis de la setmana que ve si acorda o no la paralització de l'exhumació, encara que és una possibilitat remota tenint en compte les poques mesures cautelaríssimes que acorda aquest òrgan.


Últim intent de la família

En aquest sentit, la família del dictador va sol·licitar al Tribunal Constitucional que es pronunciï en 24 hores sobre les mesures cautelaríssimes, ja que en cas contrari acudirà al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. «Tenint en compte les raons d'extrema i notòria urgència que concorren en el present cas», els representants legals de la família van demanar al Constitucional que es pronunciï en 24 hores sobre les mesures cautelaríssimes que es van sol·licitar en el recurs d'empara que van presentar en aquest tribunal davant la resolució judicial del Suprem que permet al Govern accedir a la basílica per a l'exhumació.

Així mateix, la representació legal de la família del dictador va advertir que si no es respon en aquest termini «entendrem que s'ha esgotat la via interna i procedirem a sol·licitar la tutela cautelar davant del Tribunal de Drets Humans amb seu a Estrasburg».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades