El primer ministre britànic, Boris Johnson, va defensar la seva agenda legislativa per a després del Brexit, detallada en el Discurs de la Reina, entre crítiques de l'oposició que ha fet servir Isabel II per fer-se propaganda electoral. A instàncies del Govern, la monarca va exposar les prioritats de l'Executiu en el tradicional acte d'obertura del Parlament, que el Partit Laborista va titllar de «farsa» i «muntatge electoralista» per part de Johnson de cara a unes possibles eleccions anticipades.

En no tenir majoria parlamentària després de la pèrdua de nombrosos diputats, és improbable que el líder conservador arribi a impulsar els vint projectes de llei inclosos en el discurs, entre els quals destaquen el de sortida de la Unió Europea (UE) i un nou sistema d'immigració. El primer ministre, que va arribar al poder el juliol sense passar per les urnes, reclama uns comicis generals, però l'oposició ha dit que només els donarà suport quan quedi descartat de facto un Brexit sense pacte en la data prevista del 31 d'octubre.

Als seus 93 anys, Isabel II va presidir des del tron a la Cambra dels Lords la cerimònia d'obertura del nou període de sessions, a la qual van assistir el príncep Carles i la seva dona, Camilla; Stanley Johnson -pare del primer ministre- i la parella d'aquest, Carrie Symonds.

En defensar després el seu programa legislatiu a la Cambra dels Comuns, que haurà de votar-lo en un màxim de sis dies, Johnson va instar a «complir» la sortida de la UE en el termini previst i va prometre convertir el Regne Unit «en el millor lloc de la Terra» després del Brexit. Va afirmar que potenciarà una economia «amb molt comerç i impostos baixos», amb l'objectiu de «crear una nova era d'oportunitat» per als britànics.

Abans de la seva intervenció, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va titllar de «propaganda electoral» el Discurs de la Reina i va criticar el primer ministre per organitzar-lo sabent que «no pot complir» l'agenda anunciada per no tenir una majoria parlamentària.

Si al final dels Comuns rebutgen el Discurs -el que dependrà sobretot dels antics diputats conservadors expulsats del seu partit-, Johnson podria decidir dimitir o l'oposició plantejar una moció de censura, entre altres opcions, el que eventualment desembocaria en unes eleccions. En tot cas, el cap de l'Executiu ha convocat per a dissabte que ve una sessió extraordinària a la cambra baixa per a la votació.