El president nord-americà, Donald Trump, va amenaçar de «destruir» l'economia de Turquia per les seves operacions militars al nord de Síria, després d'anunciar que pujarà els aranzels a l'acer turc fins al 50% i que tancarà les portes a un possible acord comercial entre els dos països. «Estic completament preparat per destruir ràpidament l'economia de Turquia si els líders turcs continuen per aquest camí perillós i destructiu», va advertir Trump en relació amb la incursió de l'Exèrcit turc a Síria contra els kurds.

El president nord-americà va fer aquesta advertència en informar que augmentarà els gravàmens a l'acer fins al 50%, al nivell anterior a la reducció d'aquests aranzels al mes de maig, i que descarta arribar a un acord comercial amb Ankara per les seves «accions desestabilitzadores» a Síria.

Aquest no és el primer cop del president nord-americà contra l'economia turca en els últims mesos, ja que al maig va ordenar retirar Turquia del Sistema Generalitzat de Preferències (GSP), un programa que permet l'entrada lliure d'impostos de milers de productes a certs països en desenvolupament.

A més, l'agost de l'any passat va convertir en una causa diplomàtica l'alliberament del missioner nord-americà Andrew Brunson, que va estar pres a Turquia des de 2016 per una presumpta «col·laboració amb grups terroristes», la qual cosa va provocar que la lira turca perdés un 25% del seu valor.

Trump també va advertir que «aviat» emetrà una ordre executiva «autoritzant la imposició de sancions contra els funcionaris actuals i anteriors del Govern de Turquia i qualsevol persona que contribueixi a les accions desestabilitzadores de Turquia al nord-est de Síria». «L'ordre autoritzarà una àmplia gamma de conseqüències», va afegir.