La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van anunciar que l'acord per al Brexit s'està «tancant» i podria ser presentat avui al Consell Europeu a Brussel·les. «Vull creure que un acord s'està tancant i que podrem aprovar-lo demà (per a avui)», va assegurar Macron en una roda de premsa conjunta a Tolosa, mentre que Merkel va afirmar que el pacte es troba «a la recta final». «Pensem que serà possible un acord entre la Unió Europea i el Regne Unit sobre el Brexit. Segons el que estic escoltant aquests dies, cada vegada crec més en aquest acord», va assenyalar la cancellera al final d'un Consell de Ministres franco-germànic.

Macron es va mostrar confiat que l'acord pugui ser assolit «en les properes hores», va assegurar que les sensacions són «positives» i va afegir que es referirà tant a la sortida del Regne Unit com a la declaració política sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les. «Mostrem la nostra voluntat que aquest acord pugui ser aprovat durant el Consell Europeu» que tindrà lloc a Brussel·les avui i demà, va assenyalar el president francès.

Paral·lelament, la Unió Europea i el Regne Unit continuen negociant per intentar tancar un acord abans de la decisiva cimera que comença avui, una tasca complexa amb diversos esculls encara per solucionar, però que podria resoldre's en les properes hores.

Poques delegacions van parlar dels contactes, que segons el comissari europeu d'Immigració, Dimitris Avramópulos, encarregat d'informar sobre la reunió del col·legi de comissaris europeus on es va tractar el tema, estan sent «constructius», malgrat que hi ha «molts assumptes» pendents de solució.

Fonts diplomàtiques van coincidir a assenyalar que no s'està «lluny» d'un acord i que s'ha «avançat molt», però que correspon al negociador europeu per al Brexit, Michel Barnier, determinar si s'han fet els passos suficients per tancar un pacte. Altres fonts van explicar que, en el marc de les discussions, hi ha bàsicament tres opcions: aconseguir un acord jurídicament vinculant sobre la sortida britànica; reconèixer una sèrie de «punts de trobada» i comprometre's a seguir negociant o la ruptura total dels contactes. Un ventall de possibilitats que semblava molt ampli a poques hores per a la cimera.

Aconseguir un acord jurídicament vinculant només podria ser una realitat si es tanca el pacte avui, ja que farien falta «una sèrie de tramitacions urgents perquè es materialitzés», inclòs el vistiplau dels líders europeus a la cimera.

En el cas que no hi hagués un acord sobre un text legal, els Vint -i-set podrien consensuar un «reconeixement sobre una sèrie de punts de trobada», el que podria oferir «un senyal positiu» previ a un compromís. Aquesta segona opció obre «molts interrogants», per exemple sobre la necessitat d'una possible nova cimera abans del 31 d'octubre -data prevista per a la sortida britànica de la UE- i la probable necessitat d'una «pròrroga tècnica» per tancar l'acord.

La tercera possibilitat, que es trenquin les negociacions i es produeixi una crisi, implicaria, segons les mateixes fonts, que abans del dia 19 d'octubre Johnson hauria de sol·licitar una pròrroga del Brexit. En principi, la idea per a la cimera és convidar el primer ministre britànic, Boris Johnson, a participar a l'inici de la reunió.