Els líders de la Unió Europea (UE) van donar el vistiplau al nou acord del Brexit tancat ahir entre Londres i Brussel·les, tot i la incertesa sobre si el pacte tirarà endavant al Parlament de Westminster, que ja va rebutjar la versió prèvia del document fins a tres vegades. «Estem preparats per a la ratificació. Ara la pilota està a la teulada del Regne Unit. No tinc ni idea de quin serà el resultat del debat a la Cambra dels Comuns», va assenyalar el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

De manera similar es va expressar el president francès, Emmanuel Macron, que va dir «voler creure» que la Cambra dels Comuns ratificarà el pacte. «Vull creure que el primer ministre britànic, BorisJohnson, tindrà una majoria per donar suport a aquest acord», va assenyalar el mandatari.

Perquè el pacte del Brexit pugui entrar en vigor és necessari que li doni suport l'Eurocambra, on no s'esperen dificultats perquè tiri endavant, i el Parlament britànic, on Johnson no té garantits els suports necessaris. En aquest sentit, Macron va destacar que a la «satisfacció» per l'acord aconseguit l'acompanya «una legítima prudència». «Alliçonats per la història, sabem també que el Parlament britànic pot finalment no estar-hi d'acord», va apuntar.

El Partit Nacionalista Escocès (SNP), la tercera força al Parlament de Westminster, ja ha anunciat que votarà en contra de l'acord, mentre que els unionistes nord-irlandesos del DUP, el suport del qual és decisiu per tirar endavant el pacte al Parlament, van assenyalar que no poden acceptar el que Johnson ha negociat amb els Vint-i-set.

El portaveu laborista per al Brexit, Keir Starmer, va exigir a Johnson que convoqui un plebiscit per preguntar als britànics si prefereixen abandonar la UE sota els termes del seu pacte o bé romandre en el bloc comunitari. En qualsevol cas, s'espera que el gruix del Partit Laborista (244 diputats) s'oposi a l'acord de Johnson.

La Cambra dels Comuns preveu examinar dissabte el nou document en una sessió extraordinària en què pràcticament cap escenari està descartat. El primer ministre britànic necessita el vot favorable de 320 diputats, però només compta amb 288 parlamentaris conservadors.

Així i tot, Johnson va destacar des de Brussel·les la seva confiança que Westminster doni suport l'acord. «Confio molt en què quan els meus col·legues al Parlament estudiïn aquest acord, voldran votar per ell», va afirmar el primer ministre britànic. En aquest sentit, Johnson va insistir que el nou pacte és l'«oportunitat» del Regne Unit «per a materialitzar el Brexit com a demòcrates i sortir del club comunitari el 31 d'octubre».

«Crec que és una molt bona oportunitat perquè els membres del Parlament a la Cambra dels Comuns expressin la voluntat democràtica del poble com hem promès moltes vegades que faríem», va comentar Johnson, que va destacar que no vol un nou retard de la data de sortida, que en la seva opinió no seria «beneficiós» ni per al Regne Unit ni per al club comunitari.

No obstant això, les previsibles dificultats perquè la Cambra dels Comuns aprovi el pacte podrien obligar Johnson a demanar una altra pròrroga del Brexit. En el document comú que van consensuar els Vint-i-set no fan referència a la possibilitat d'estendre el termini per al Brexit en cas que l'acord no aconsegueixi el suport de Westminster, i fonts europees van assenyalar que «és molt aviat» per parlar obre una extensió.

«Si hi ha una sol·licitud per a una pròrroga, consultaré als Estats membres per veure com reaccionar», es va limitar a dir Tusk. La cancellera alemanya, Angela Merkel, també va afirmar que els Vint-i-set no han fixat condicions per a la concessió d'una nova pròrroga del Brexit.