Els Estats Units i Turquia van arribar a un acord que preveu un alto el foc a l'ofensiva turca al nord-est de Síria i la retirada de les milícies kurdes d'una franja fronterera de 32 quilòmetres d'ample. «Els Estats Units i Turquia han acordat un alto el foc a Síria», va assegurar el vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, a Ankara després de reunir-se més de quatre hores amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan. També el secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, va participar en la trobada, l'objectiu de la qual era posar fi a l'ofensiva que Ankara va llançar el 9 d'octubre sota el nom d'Operació Font de Pau.

Pence va assenyalar que els EUA i Turquia van acordar la retirada de les milícies kurdo-sirianes unitats de protecció del Poble (YPG) d'una franja fronterera de 32 quilòmetres d'ample en les properes 120 hores, és a dir, en 5 dies.

Moments després de la roda de premsa de Pence i Pompeo, el ministre d'Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, va comparèixer per confirmar l'acord, si bé el va presentar amb algunes diferències respecte la versió dels seus col·legues nord-americans. «No és un alto el foc, ja que un alto el foc se signa entre estats», va explicar el cap de la diplomàcia turca en al·lusió al fet que la contesa del seu país no es dirigeix contra Síria, sinó contra les milícies YPG, que Ankara considera terroristes pels seus vincles amb el proscrit Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). «Nosaltres únicament suspenem la nostra operació durant cinc dies, i li posarem fi quan s'hagi retirat el grup terrorista», va aclarir Cavusoglu.

Per part seva, el president dels Estats Units, Donald Trump, va apuntar que Turquia necessitava «mà dura» per declarar un alto el foc en la seva ofensiva contra les milícies kurdes al nord de Síria. «Aquest acord mai podria haver-se fet fa tres dies. Necessitaven una mica de mà dura per aconseguir-ho. Bé per tothom. Orgullós de tots», va dir Trump en un missatge a la xarxa social Twitter.

«Aquest és un gran dia per a la civilització. Estic orgullós dels Estats Units per romandre al meu costat a l'hora de seguir una via necessària, però al mateix temps no convencional. La gent ha estat intentant aconseguir aquest acord durant molts anys», va afegir.

Més tard, en declaracions als periodistes a Texas, Trump va destacar que «els kurds estan molt contents, Turquia està molt contenta, els Estats Units està molt contents i la civilització està molt contenta».