La Comissió Europea (CE) considera que l'entrada en vigor ahir dels nous aranzels imposats per Washington a productes agroalimentaris europeus, valorats en 6.730 milions d'euros, no li deixa més alternativa que gravar també els béns procedents dels Estats Units. La decisió nord-americana, que afecta sobretot Espanya, Alemanya, França i el Regne Unit, deriva d'una decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) que autoritza Washington a aplicar sancions a Europa per les seves ajudes al grup aeronàutic Airbus.

«Lamentem l'elecció que han fet els EUA de seguir endavant amb els aranzels. Aquest pas no ens deixa una altra alternativa que seguir en el seu degut moment amb els nostres propis aranzels pel cas Boeing, en què els Estats Units han estat declarats culpables de vulnerar les normes de l'OMC», va explicar la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström.

La CE espera que l'OMC emeti una decisió similar contra el gegant nord-americà a principis de l'any que ve per les seves ajudes a l'aeronàutica Boeing, el que autoritzaria Brussel·les a imposar aranzels a productes nord-americans com a mesura de compensació. Malmström va indicar que l'executiu comunitari farà un seguiment de l'impacte d'aquests aranzels, «especialment en el sector de l'agricultura», i va destacar que la institució està «compromesa amb defensar les empreses, agricultors i consumidors europeus».

Calvo denuncia una «injustícia»

Per part seva, la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, va assenyalar que l'Executiu intentarà jugar les seves cartes en les relacions bilaterals amb els EUA. Calvo va afegir que, tot i que és una situació que cal afrontar en el marc de la política comuna europea, Espanya es veu afectada «de manera molt injusta», ja que es tracta de «productes molt importants del model agroalimentari que tenen gran pes al PIB».