El Parlament britànic va aprovar ahir ajornar la votació per a la ratificació de la nova versió de l'Acord de Retirada de la UE pactada per Londres i Brussel·les, el que suposa un nou cop per al primer ministre, Boris Johnson. La sortida del Regne Unit de la UE sembla més a prop, però podria passar per una nova pròrroga més enllà del 31 d'octubre, la data pactada. Johnson va destacar després de la seva derrota a Westminster que no té intenció de retardar la data del Brexit ni sol·licitar un ajornament amb l'argument que «la llei no m'obliga», però la coneguda com a Llei Benn oliga Johnson a «demanar» una pròrroga fins el 31 de gener de 2020 perquè el Parlament no va ratificar un Acord de Retirada. La Llei Benn inclou fins i tot la redacció concreta de la missiva que ha de remetre Johnson a Brussel·les.

Johnson es va veure obligat a enviar la carta, quelcom que va fer a l'últim moment i sense signar-la. En aquesta missiva puntualitzava que es tracta d'una carta del Parlament, i l'acompanyava per una segona en què manifestava que ell, com a primer ministre, no demana un retard de la sortida de la UE.

Hores abans, el primer ministre havia explicat davant el Parlament que «no negociaré un ajornament amb la UE i res m'obliga a fer-ho». «Un nou retard és dolent per a aquest país, dolent per a la Unió Europea i dolent per a la democràcia», va argumentar Boris Johnson.

El líder dels «brexiteers», Jacob Rees-Mogg, va anunciar que el Govern té intenció de presentar demà a ratificació l'Acord de Retirada davant el Parlament perquè es voti, però el president de la Cambra, John Bercow, va explicar que ha de decidir si ho permetrà, ja que hi ha una norma que impedeix que es plantegi dues vegades en la mateixa sessió una mateixa iniciativa.

El màxim tribunal civil d'Escòcia, el Tribunal de Sessions, havia anunciat que es reuniria també demà per valorar una demanda per sol·licitar obligar Johnson a complir amb la Llei Benn. Els demandants estaven preparats per a demanar al tribunal que obligués Johnson a sol·licitar una pròrroga o que ordenés que es remetés la carta a Brussel·les en el seu nom si Johnson es negava. A més, demanaven sancions contra Johnson i fins i tot el seu empresonament si incomplia la Llei Benn. «Seria destructiu si un dels principis fonamentals constitucionals, la confiança mútua, pedra angular de la relació entre el tribunal i la corona es posa en dubte, si el primer ministre o el Govern reneguen del que han assegurat al tribunal sobre el que el primer ministre pretén fer», va explicar Paul Cullen, conegut com a Lord Pentland.

Johnson va assegurar a més davant el Parlament que «el Govern presentarà la setmana que ve la legislació necessària perquè sortim de la UE d'acord al nou acord el 31 d'octubre». Això donaria a la Cambra dels Comuns l'oportunitat d'introduir canvis en aquesta legislació com ara la necessitat d'un referèndum com pretén l'oposició laborista, i fins i tot que es decideixi anul·lar el Brexit. Això requeriria una majoria legislativa que no està clara.

Eleccions anticipades

A més, tant el Partit Conservador al Govern com l'oposició del Partit Laborista defensen la necessitat de convocar eleccions anticipades, encara que l'oposició rebutja aquesta opció fins que es descarti una sortida de la Unio Europea sense acord.

Paral·lelament, Johnson va remetre una carta als diputats del Parlament britànic en què els explica que dirà a la UE que una nova pròrroga del Brexit «no és la solució» i en què advertia que pot ser que la UE no accepti aquest ajornament. «No negociaré un ajornament amb le Unió Europea», explicava a la carta, recollida per Sky News.