Les Forces Armades i d'ordre públic de Xile lliuren una "guerra" contra els grups violents que han radicalitzat una protesta social contra la desigualtat, que s'ha cobrat ja deu morts i que han sembrat de terror carrers de cada vegada més llocs del país amb barricades, incendis i saquejos.

Al president xilè, Sebastián Piñera, no li va tremolar el pols a l'expressar que ho està vivint el país és una "guerra", un conflicte bèl·lic contra un "enemic poderós i implacable que no respecta res ni a ningú", com va descriure als violents.

Per guanyar aquesta "batalla" el Govern va declarar ja l'estat d'emergència, totalment o en algunes de les seves comunes, en 10 de les 16 regions de Xile: la Regió Metropolitana (en la qual s'ubica Santiago), Antofagasta, Coquimbo, Valparaíso, Maule, Concepció, Bío Bío, 0'Higgings, Magallanes i Los Ríos.

En virtut d'aquesta mesura, s'han desplegat milers de militars per intentar recompondre l'ordre públic, alterat fins al punt de configurar alguns escenaris de carrer propis d'un front de guerra.

Així ho semblava la cèntrica Plaça Itàlia de Santiago, on en les hores centrals del dia i part de la nit es van registrar forts enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat. En paral·lel, una jornada més, es van succeir incendis de comerços, farmàcies, magatzems, bancs i edificis públics; pillatges, saquejos i barricades de carrer.

En un d'aquests incendis, en un gran magatzem de roba de Santiago, van morir cinc persones, mentre que en un altre incendi en un gran comerç de productes de construcció van morir dues persones i una víctima més es va trobar en un altre incendi en un supermercat a Santiago, el que va situar el total de decessos pels actes violents d'aquesta jornada en vuit, que se sumen als dos reportats fins aquesta passada matinada.

Simultàniament als actes vandàlics, centenars de xilens s'han manifestat també pacíficament, principalment fent sonar les seves cassoles al carrer. La santiaguina plaça de Ñuñoa va ser un clar exemple d'aquesta expressió cívica de cansament per les desigualtats, on es va generar durant gairebé tot el dia un ambient més festiu de protesta.

En molts altres barris de Sant Jaume i comunes del país es van replicar aquestes cassolades i altres mostres de manifestacions pacífiques contra el Govern de Piñera i per un canvi en la forma en què es gestionen l'educació, la salut o les pensions, problemes de fons després d'aquest esclat popular que va agafar d'improvís a les autoritats.