El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, manté l'enfrontament amb el Parlament per intentar ratificar el seu acord del Brexit abans del 31 d'octubre i espera sotmetre'l avui per primera vegada a votació. El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, va bloquejar ahir un vot previ amb el qual Johnson buscava el suport genèric als termes de sortida de la Unió Europea que ha pactat amb Brussel·les. Bercow va argumentar que aquesta mateixa moció ja es va presentar a debat el dissabte, tot i que el Govern va renunciar en l'últim moment a que es votés perquè l'oposició va aprovar una esmena contrària als seus interessos.

Malgrat aquest contratemps, el primer ministre considera que pot complir amb aquest requisit més endavant i ha decidit començar a tramitar igualment la llei dissenyada perquè entri en vigor l'acord al qual va arribar amb la resta de socis comunitaris la setmana passada. La votació del primer tràmit d'aquesta legislació serà la primera ocasió en què Johnson podrà comprovar si compta amb una majoria suficient que doni suport al pacte.

Una victòria en aquesta fase inicial no seria, amb tot, definitiva. Els diputats tindrien llavors l'oportunitat d'esmenar el text i potencialment fer-lo descarrilar. Diversos parlamentaris estudien la possibilitat de presentar una clàusula que condicionaria l'aprovació de l'acord a un referèndum de confirmació. També ha sortit a la llum un pla perquè el Parlament forci a que el Regne Unit es mantingui a la unió duanera comunitària, el que contravindria els termes pactats per Johnson i posaria el Govern en un compromís.

Malgrat les possibles traves, el calendari parlamentari d'urgència que ha dissenyat l'Executiu preveu que la llei hagi superat tots els tràmits a la Cambra baixa dijous, després del que passaria a ser avaluada per la Cambra dels Lords. L'objectiu de Johnson continua sent que el Regne Unit abandoni la UE abans que acabi el mes, tot i que els terminis són extremadament ajustats i encara no té la seguretat que el Parlament doni suport al tractat.

Com a mesura de seguretat per evitar un Brexit abrupte el proper dia 31, els diputats van obligar dissabte Johnson a enviar una carta a Brussel·les sol·licitant una nova extensió del termini de sortida. El primer ministre ho va fer a contracor, sense signar la missiva i advertint Brussel·les que concedir aquesta pròrroga no aniria en benefici de cap dels dos costats del canal de la Mànega.

El Govern francès va advertir que no és partidari de retardar de nou el Brexit si no és perquè el Regne Unit celebri unes eleccions, que podrien variar l'aritmètica parlamentària, o bé un nou plebiscit. Davant aquest escenari, el ministre britànic del Gabinet, Michael Gove, va advertir que continuen els preparatius per evitar els eventuals problemes que provocaria una ruptura abrupta amb la UE.

En cas que la Cambra dels Comuns rebutgi la llei de l'acord del Brexit, el procés de ratificació quedaria bloquejat i Johnson hauria de buscar camins alternatius. El primer ministre ha insistit en les últimes setmanes en què vol uns comicis anticipats, en els quals sortiria com a favorit segons les enquestes. El Partit Laborista, però, s'ha oposat a la convocatòria d'unes eleccions fins que l'amenaça d'un Brexit sense acord hagi desaparegut del tot.

Per part seva, el Parlament Europeu (PE) va descartar celebrar aquesta setmana la votació per ratificar l'acord del Brexit després que el president del Parlament britànic impedís votar el pacte a Londres. Així ho van determinarels presidents de l'Eurocambra i dels grups polítics, que van celebrar una reunió a Estrasburg per avaluar la situació i fixar l'agenda del ple, en què finalment van decidir no incloure la ratificació de l'acord.