L'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos i la seva posterior reinhumació al cementiri del Pardo-Mingorrubio, prevista per a dijous, costarà a les arques públiques un màxim de 63.061,40 euros, i hi assistiran vint-i-dos familiars del dictador que portaran el fèretre a coll. El detallat pla elaborat pel Govern preveu que les restes de Franco siguin traslladades en un helicòpter de les Forces Armades -sempre que les condicions meteorològiques ho permetin- i que no hi hagi imatges ni de l'exhumació ni de la seva posterior reinhumació al panteó en el qual ja reposa la seva dona, Carmen Polo.

El Govern ha accedit a que el taüt surti de la basílica del Valle de los Caídos a coll dels seus familiars, encara que sense banderes ni honors militars com havien reclamat. Segons el dispositiu, dins de la basílica només hi haurà els operaris estrictament necessaris per extreure la llosa que cobreix la tomba, de 1.500 quilos, així com un forense, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, com a notària major del Regne, i els néts i besnéts del dictador. Tots passaran per un detector de metalls per a evitar l'entrada de qualsevol dispositiu de gravació. Abans de l'extracció, es col·locarà una carpa sobre la tomba a la qual només accediran els operaris, un nét de Franco -Cristóbal Martínez-Bordiú-, la ministra de Justícia i el forense.

El cadàver de Franco es va inhumar al novembre de 1975 en un taüt doble, amb una estructura interna de zinc segellada, i una altra externa de fusta convencional. En el cas que el taüt de fusta es trobi en bon estat, es farà servir aquest mateix per al seu trasllat. Si no és així, com és previsible, s'introduirà el fèretre de zinc en un altre taüt preparat especialment.

No està previst que s'obri el fèretre per comprovar l'estat de les restes o la seva identitat, ja que el llavors notari major del Regne ja va donar fe en el seu dia que el cadàver que s'inhumava a la basílica era el de Francisco Franco. La pesada llosa s'aixecarà mitjançant quatre gats hidràulics i un corró que permetrà apartar-lo a un costat.

Els tècnics calculen que tot el procés d'extracció -que començarà a dos quarts d'onze del matí del dijous- duri aproximadament una hora, tot i que podria extrendre's. Per exprés desig de la família, el prior de la basílica, Santiago Cantera, que s'ha oposat en tot moment a l'exhumació, beneirà les restes, abans de ser portat a coll pels seus familiars fins a l'exterior de la cripta.