El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha aconseguit guanyar la reelecció en els comicis que s'han celebrat aquest dilluns, segons els resultats preliminars.

"Ho heu aconseguit, amics. Enhorabona", ha assenyalat Trudeau als seus seguidors a Mont-real a primera hora d'aquest dimarts.

El recompte inicial revela que el Partit Liberal de Trudeau ha aconseguit 156 escons, seguit pel Partit Conservador amb 121, el Bloc Quebequès amb 32 i el Nou Partit Democràtic (NDP) amb 25, amb el 79 per cent dels vots escrutats.

Això permetria als liberals formar un Govern en minoria en un país que es troba dividit i la campanya electoral, que va arrencar el 11 de setembre i va durar 40 dies, va estar marcada per l'escàndol al voltant d'unes fotografies en què Trudeau apareixia disfressat amb la cara pintada de negre durant la seva etapa com a professor.

Trudeau (Partit Liberal), Andrew Scheer (Partit Conservador), Jagmeet Singh (NDP), Yves-François Blanchet (Bloc Quebequès) i Elizabeth May (Partit Verd) han aconseguit mantenir el seu escó. No obstant això, Maxime Bernier, del Partit Popular, l'ha perdut.

El Partit Liberal de Trudeau ha patit la pèrdua més gran de vots al Quebec, però no els suficients per costar-li el Govern als liberals.

Tot i que el NDP ha tingut menys vots dels que s'esperava, el partit podria exercir una influència significativa sobre el pròxim Govern de Trudeau. El líder del partit, Jagmeet Singh, ha assegurat que ha parlat amb Trudeau i que ha promès "treballar dur per complir amb les prioritats del país".

Per la seva banda, el Bloc Quebequès ha aconseguit un gran suport a la província de Quebec, principalment francòfona, l'únic lloc on el partit separatista disputa les eleccions.