El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va avisar l'Eurocambra que la Unió Europea (UE) només tirarà endavant si actua de forma unida i va instar a lluitar contra «els nacionalismes estúpids i estrets de mires» al continent. «Tingueu cura d'Europa. I combateu amb totes les vostres forces els nacionalismes estúpids i tancats de mires. Visca Europa!», va concloure Juncker el seu discurs, que va posar en peu la major part dels eurodiputats presents en el ple a Estrasburg.

Es va tractar del seu comiat davant el Parlament Europeu (PE) abans de deixar pas a l'alemanya Ursula von der Leyen, un relleu que no obstant això s'ha posposat almenys un mes pel retard del nou Executiu en obtenir el suport parlamentari.

El polític luxemburguès, de 64 anys i que va iniciar el seu mandat de cinc anys al novembre de 2014, va repassar les principals fites de la seva feina al capdavant de l'Executiu comunitari i també les grans decepcions, entre les quals va incloure el fracàs a l'hora de tancar un nou acord amb Suïssa sobre les seves relacions amb la UE, completar la unió bancària o avançar en la reunificació de Xipre.

Entre els fets positius, Juncker va incidir en els 25 trimestres consecutius de creixement de l'economia europea i va apuntar també, amb ironia, el Fons Europeu d'Inversions Estratègiques. «Només se'l va anomenar Pla Juncker quan es pensava que fallaria», va afirmar.

Entre els moments que han marcat el seu mandat, el president de la Comissió Europea va recordar Grècia i la resolució de la seva greu crisi financera en la qual va intervenir la Comissió. «Sempre recordaré les trucades de diversos primers ministres, que em van dir: "ocupa't dels teus assumptes, que és assumpte dels Estats ocupar-se del problema de Grècia"», va afirmar sense fer referència específica a cap país.