El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va aconseguir el suport preliminar del Parlament al seu acord del Brexit, encara que va suspendre temporalment la seva tramitació en no voler aprovar-lo per un procediment d'urgència. El suport del sector més euroescèptic del Partit Conservador i de dinou diputats rebels de l'oposició laborista va atorgar a Johnson una còmoda majoria de 30 vots (329 davant de 299) a la Cambra dels Comuns. Malgrat haver donat el seu vistiplau als termes del pacte, els diputats es van negar a tramitar en només tres dies la llei que els implementa -un dens text de 110 pàgines que el Govern va divulgar dilluns a la nit- com exigia Johnson.

Aquesta negativa frustra les expectatives del primer ministre d'abandonar la Unió Europea (UE) el 31 d'octubre, tal com s'ha compromès en repetides ocasions, almenys de manera acordada. El cap de Govern va assegurar que manté en marxa els preparatius per a una eventual ruptura abrupta en nou dies, encara que va destacar que la seva intenció és ara treballar perquè el divorci es produeixi a partir de l'acord que té el vistiplau del Parlament.

Els seus propers passos els determinarà una vegada Brussel·les s'hagi pronunciat sobre la pròrroga que l'executiu ja es va veure forçat a sol·licitar el passat dissabte. La UE encara no ha respost a aquesta petició, en la qual el Regne Unit proposa allargar una vegada més el Brexit, en aquesta ocasió fins al 31 de gener.

Tot i que la incertesa persisteix i els obstacles que afronta l'acord són encara nombrosos, Johnson va aconseguir superar una barrera que se li va resistir en tres ocasions a la seva antecessora en el càrrec, la també tory Theresa May. «No hauríem d'ignorar la importància d'aquest moment», va destacar Johnson, i va afegir que «fa només unes setmanes, pràcticament ningú creia que podríem reobrir l'acord i ningú pensava que podríem aconseguir l'aprovació d'aquesta cambra».

El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, es va mostrar per la seva banda favorable a pactar un «calendari raonable» amb els conservadors per tramitar la norma que traslladarà a la legislació britànica els termes de sortida de la Unió Europea. Si el Govern decideix reactivar el procés de ratificació, el text haurà de sotmetre's encara a la fase d'esmenes a la Cambra dels Comuns.

Entre els plans que van avançar els diputats es troba una clàusula que condicionaria l'aprovació definitiva de l'acord a un referèndum de confirmació. També s'estudia la possibilitat que l'oposició presenti una esmena per obligar el Regne Unit a romandre a la unió duanera comunitària, la qual cosa contravindria els termes del pacte de Johnson i posaria en un compromís el Govern.

En negociar que el país abandonarà l'àrea duanera de la UE, el primer ministre ha acceptat que s'estableixin controls duaners entre Irlanda del Nord i la resta de l'Estat. Aquesta disposició va precipitar que el nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP), soci parlamentari dels conservadors, anunciés la seva oposició al tractat de sortida i ahir votés en contra. La retirada del suport dels deu diputats del DUP va quedar compensada, però, amb els dinou laboristes que es van alinear amb el Govern.

Aquest grup de parlamentaris, elegits per circumscripcions favorables al Brexit, ha suggerit en les últimes setmanes que no volen ser vistos pels seus votants com els responsables de retardar una vegada més la ruptura amb la UE.

El primer ministre de la República d'Irlanda, Leo Varadkar, va afirmar que està satisfet amb el suport parlamentari que ha rebut l'acord de Johnson. L'empenta definitiva al text es va produir durant una reunió que ell i Johnson van mantenir fa dues setmanes.